Millised vitamiinid tugevdavad immuunsust?

PM Tervis
Copy
D-vitamiini puudus mõjutab immuunsust.
D-vitamiini puudus mõjutab immuunsust. Foto: Shutterstock

Immuunsüsteemi peaks hoidma aasta ringi, kuid erilist tähelepanu peaks pöörama sügise saabudes. Healthline pani kirja soovitused, mis aitavad immuunsüsteemi tugevdada. 

Immuunsüsteem koosneb komplekssest rakkude, protsesside ja kemikaalide kogumist, mis kaitseb keha sissetungijate ehk viiruste, toksiinide ja bakterite eest. 

Infektsioonide ja haiguste ennetamiseks on immuunsuse hoidmine aasta ringi väga tähtis. Kõige parem viis immuunsust korras hoida on tervislikud eluviisid ehk süüa toitaineterikkaid toite, teha trenni ja magada piisavalt. 

Samuti on teada, et immuunsust parandavad vitamiinid, mineraalid ja ka mõned ürdid, lisaks võivad need kaitsta haiguste eest. 

1. Vitamiin D

Vitamiin D on rasvlahustuv toitaine, mis on vajalik immuunsüsteemi hoidmiseks ja toimimiseks. D-vitamiin suurendab valgete vereliblede arvu, mis omakorda vähendab põletikku ja aiatab edendada immuunvastust. 

Paljudel inimestel on selle elutähtsa vitamiini puudus, mis võib immuunsüsteemi funktsiooni negatiivselt mõjutada. Madalat D-vitamiini taset on seotud ülemiste hingamisteede infektsioonide, sealhulgas gripi ja allergilise astma suurenenud riskiga. 

Sõltuvalt verenäitajatest on enamikule inimestest piisav 1000–4000 RÜ täiendavat D-vitamiini päevas. Tõsisemate puudujääkidega inimesed vajavad suuremaid annuseid. 

D-vitamiini seost Covid-19ga on laialdaselt uuritud, kuna see mõjutab immuunsüsteemi. Uuringud on näidanud, et vitamiin D võib kiirendada paranemist ja peatada põletikku hingamissüsteemis. 

2. Tsink 

Tsink on mineraal, mida lisatakse tavaliselt toidulisanditele. Ka see mineraal on immuunsuse tugevdamiseks väga tähtis. Tsink on vajalik immuunrakkude arenguks ning mängib suurt rolli põletikulises reaktsioonis. Lisaks sellele aitab tsink vältida võõraste patogeenide sisenemist organismi. 

Selle mineraali puudus mõjutab immuunsüsteemi võimet korralikult toimida, mille tagajärjel suureneb infektsioonide risk. Uuringutes on leitud, et 16 protsenti kogu maailma tõsistest hingamisteede infektsioonidest on tingitud tsingi puudusest. 

Tsingi puudus mõjutab umbes kahte miljardit inimest kogu maailmas ja eriti on see levinud vanemas eas. 

3. Vitamiin C

Vitamiin C on kõige populaarsem toidulisand infektsioonide eest kaitsmiseks. See vitamiin toetab erinevate immuunrakkude funktsiooni ja suurendab nende võimet kaitsta nakkuste eest. See on vajalik ka rakusurma korral, sest aitab hoida immuunsüsteemi tervena, puhastades vanad rakud ja asendades need uutega.

C-vitamiin toimib ka võimsa antioksüdandina, kaitstes oksüdatiivse stressi põhjustatud kahjustuste eest. 

Uuringud on näidanud, et vitamiin C võtmine vähendab ülemiste hingamisteede infektsioone, sealhulgas nohu raskust ja kestust. 

C-vitamiini ülempiir on 2000 milligrammi. Täiendavad ööpäevased annused on tavaliselt vahemikus 250 kuni 1000 milligrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles