Kuidas saada peavalust võitu ilma valuvaigistita?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Blanka Jaansalu-Pukspuu on massöör, kes peab liikumise ja venitamise kõrval väga oluliseks ravimtaimede maailma saladusi ning annab nõu, kuidas saada valudest võitu ilma valuvaigistita. 

«Raamatupoodides ja -kogudes on küll väga palju erinevate ravimtaimede raamatuid, aga kui mul näiteks kuskilt valutab, siis ei tule ühtegi ravimtaime meelde, mida kuhu panna või sisse võtta. Sellepärast keerasin info vastupidi, et leida konkreetse valu puhul võimalusi selle leevendamiseks,» kirjutab Blanka oma raamatu «Imeline valuvaigisti alternatiivsete meetoditega» sünnilugu. 

Raamatus on kirja pandud lahendusi kõrva- ja silmavalust kuni sünnitusvalu ja putukahammustusteni. 

Mida võtta ette peavalu korral?

«Toiduvaliku muutmine. Paljud toiduained võivad olla migreenihoo põhjustajad, eriti juust ja punane vein, mis sisaldavad ainet nimega türamiin. See vabastab serotoniini, katehhoolamiini ja noradrenaliini, millel on migreeni puhkemisel oluline roll. Toiduained, mis võivad põhjustada migreenihooge, on aga igal inimesel individuaalsed. Mõnel migreenihaigel põhjustab kofeiin haigushoo, teisel aga hoopis leevendab seda. Siiski arvatakse, et punane vein põhjustab migreeni 10–30 protsendil patsientidest. Ka šokolaad ja valge suhkruga maiustused on sagedased migreenitekitajad.»

Lisaks soovitab Blanka harva esineva peavalu puhul juua rohkem vett, kuhu on lisatud terake Himaalaja soola, 0,5 teelusikat soodat või piparmündiga aroomiõli tilkasid. 

«Tarbige taimseid östrogeene. Kui östrogeenitase kehas langeb, tekib hormoonidest põhjustatud migreen. Abi on toiduainetest, mis sisaldavad rikkalikult taimseid östrogeene: rukkileib, linaseemned, seesamiseemned, pähklid, spargelkapsas, spargel ja tofu. Neid toiduaineid võiks süüa kolm korda päevas igapäevase menüü osana.»

Pingepeavalu korral toob Blanka lahenduseks taimeteed. «Pingepeavalu puhul tehke teed, kuhu lisage üks teelusikas värsket ingverijuurt, üks teelusikas kuivatatud kummelit, üks teelusikas kuivatatud pärnaõisi, 250 milliliitrit vett. Keetke ingverit viis minutit madalal tulel, ära võttes lisage kummel ja pärnaõied ning laske tõmmata 10 minutit.»

Üheks võimaluseks võib olla ka kampriõli. «Määrige valutavaid piirkondi kampriõliga ning tarvitage võilillemahla, võimalikult mõru maitsega jooke ja sööke.»

«Magneesiumi tarvitamine aitab migreeni ja pingepeavalude puhul. Kasutage näiteks magneesiumihelbeid ja tehke vanni või jalavanni, piserdage magneesiumispreiga jalataldu. Sööge rohkem magneesiumirikast toitu, näiteks spinatit, brokolit, herneid, ube, päevalilleseemneid, seesamiseemneid, pähkleid, kapsast, datleid, rosinaid, kala ja meresoola. Ka kõrgest vererõhust tingitud peavalud vähendavad magneesiumi tarbimisel, sest see alandab vererõhku.»

Võimalike lahendustena toob Blanka välja veel mediteerimise või regulaarselt massaažis käimise. 

«Vererõhust tingitud peavalu puhul on väga tähtis lahendada ära haiguse algpõhjus, olgu selleks siis emotsionaalne pinge, toitumine, vähene veetarbimine, vähene uni, ületöötamine vms. Selle peavalu puhul võib segada võrdsetes osades angervaksa ja põdrakanepit: valage kaks teelusikat segule 200 milliliitrit keevat vett, laske kuni pool tundi tõmmata, kurnake ja jooge kolm kuni neli korda päevas 100 milliliitrit.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles