Toitumisterapeut: õige toiduvalik mõjutab nii rasestumist kui ka lapse arengut

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

On teada, et toitumisel on meie tervisele suur mõju. Kas teadsid aga, et eriti oluline on õige toiduvalik naiste jaoks, kes soovivad rasestuda või on juba lapseootel? Mida nad toitumisel jälgima peaksid, selgitab Confido Meditsiinikeskuse toitumisterapeut Artur Minenko.

«Toitumisterapeudid tegelevad terviseprobleemide põhjustega: nad korrigeerivad toitumise abil ainevahetuslikke muutusi kehas ning määravad haiguspuhuseid dieete. Haiguslike seisundite kõrval aga oskavad nad anda nõu ka näiteks lapseootel naistele või ka neile, kes rasedust alles plaanivad. Minu lemmikosa tööst ongi see, kui saan aidata kellelgi tuua ilmale uue elu selle kaudu, et aitan tal korrigeerida oma toitumist!» ütles toitumisterapeut Artur Minenko.

Minenko soovitab naistel toitumist korrigeerida juba siis, kui rasedust alles plaanima hakatakse.

«Esialgse terviseuuringu ja sellest lähtuvad muudatused võiks teha 8–12 nädalat enne rasestumist. On väga oluline, et last plaaniva naise kehakaal oleks tervislikus vahemikus, sest üle- või alakaal võivad põhjustada mitmesuguseid günekoloogilisi ja hormonaalseid häireid. Väga tähtis on loobuda ka suitsetamisest ja suurtes kogustes alkoholi tarvitamisest. Alkohol ja nikotiin võivad raseduse esimestel nädalatel takistada munaraku kinnitumist emaka limaskestale ning hiljem põhjustada mutatsioone ja väärarenguid,» kommenteeris toitumisterapeut.

Kui suitsetamist ja alkoholi osatakse raseduse ajal juba vältida, siis tasakaalustamata ja harv toitumine, vähene kiudainete kogus menüüs, rasvaste ja kõrge kalorsusega toitude söömine ning väheaktiivne eluviis on toitumisterapeudi sõnul endiselt teema, millele paljud naised piisavalt tähelepanu ei pööra.

Raseduse ajal tuleb järgida tasakaalustatud toitumise põhimõtteid

Kõige olulisemad lapse tervise jaoks on tema esimesed 1000 elupäeva, kuna sel ajal toimub organite areng. Nende elupäevade hulka jäävad 270 emakasisese arengu päeva ja kaks esimest eluaastat.

«Esimesel trimestril arenevad loote organid. Selle aja jooksul on oluline tagada kõrgekvaliteediliste valkude, vitamiinide ja mikroelementide tarbimine optimaalses koguses ja vahekorras. Raseduse teises pooles suureneb kvaliteetsete toitainete vajadus veelgi, kuna keha vajab täiendavaid valke emaka, platsenta ja piimanäärmete kasvuks. Kõike seda tuleb toitumist plaanides arvesse võtta,» selgitas Minenko.

Muutumatu põhimõte, mida naine kogu raseduse vältel jälgima peaks, on toitainete tasakaal.

«Energia vajadus muutub raseduse jooksul, kuid peamised põhimõtted, millest toiduvalikul lähtuda, on samad. Sööma peaks kolm põhitoidukorda ja üks või kaks vahepala. Rasvade, valkude ja süsivesikute suhe peab olema paigas. Süüa võiks iga kahe kuni nelja tunni järel, viimane söögikord võiks olla kaks-kolm tundi enne magamaminekut,» selgitas toitumisterapeut.

Minenko sõnul ei ole normaalse raseduse korral vaja vitamiine lisaks võtta. Küll aga tuleks jälgida, et menüü sisaldaks piisavas koguses foolhapet, E-vitamiini ja joodi. Foolhapperikkad toidud on näiteks spinat, hapuoblikas, brokoli, pähklid, tatar, kaerahelbed, kõrvits, oad, lõhe, tuunikala ja piimatooted.

«Foolhape vastutab munaraku täieliku küpsemise eest ning aitab kaasa loote arengule. Foolhapet võib toidule lisaks võtta 6–8 nädalat enne viljastumist ja kuni 16. rasedusnädalani,» kommenteeris Minenko.

Tervele rasedusele aitab kaasa ka E-vitamiin, mida leidub pruunis riisis, taimeõlides, kaerahelvestes, tatras, köögiviljades ja munas.

«Oluline on teada, et sünteetiline E-vitamiin on raseduse ajal keelatud,» sõnas terapeut. «Vajalik on ka jood, mis vastutab loote närvi-, sisesekretsiooni- ja vereloomesüsteemi normaalse arengu eest. Joodipreparaate ei tohi aga võtta ilma arsti ettekirjutuseta. Selle asemel tasub süüa joodirikkaid toite: kala ja mereande, hurmaad, spinatit, hapuoblikaid, õunu,» loetles Minenko.

Erandid kehtivad naistele, kelle rasedus on keeruline ja kel esineb erinevaid haiguseid. «Neile võivad olla vajalikud spetsiaalsed toidulisandid, mis sisaldavad väheses koguses elektrolüüte, D-vitamiini, karnitiini, tauriini, foolhapet ja koliini,» rääkis Minenko.

Suhkrut võiks vältida, kohviga olla mõõdukas

Kohvi joomisest lapseootel naised täielikult loobuma ei pea. «Kofeiin lootel esimestel elukuudel ei imendu. Praegused uuringud näitavad, et mõõdukas kofeiini tarbimine – see on alla 300 mg päevas – ei suurenda raseduse katkemise riski. Naistel, kes joovad iga päev kaheksa või enam tassi kohvi, on raseduse katkemise oht kaks korda suurem kui neil, kes raseduse ajal kohvist loobuvad. Tass kohvi kaks-kolm korda päevas ei ole aga kahjulik,» sõnas Minenko.

Raseda naise menüüs tuleks välistada kõik õlis praetud, suitsutatud ja rasvased toidud. Head ei tee ka suhkru tarbimine.

«Liigne suhkru tarbimine raseduse ajal võib põhjustada enneaegset sünnitust. Samuti võib see põhjustada lapse suurt sünnikaalu – suured lapsed sünnivad üldiselt emadele, kes tarbivad rohkem süsivesikuid ja rasvu. See tekitab terviseprobleeme nii emale kui ka lapsele ning võib sünnituse ajal ka sünnitrauma põhjustada. Samuti võivad esineda arenguhäired, ülekaalulisus, arteriaalne hüpertensioon või onkoloogilised probleemid,» kirjeldas toitumisterapeut.

Paanikasse minna ja näpuga kõigel söödul järge ajada aga ei tasu – piisab tervest mõistusest ja tasakaalustatud toiduvalikust.

«Õnneks on loodus naisele ka erilise intuitsiooni andnud ning enamasti oskab ta ise häid valikuid teha. Küll aga on kasuks teadlikus tervisliku toitumise põhimõtetest ja nende eripäradest raseduse ajal,» ütles Minenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles