Seller sisaldab antitoitaineid ehk toitainete imendumist pärssivaid ühendeid – eeskätt oksalaate, aga ka psoraleene ja goitrogeene. Sellerit peetakse ka üheks pestitsiididerikkamaks köögiviljaks.
Oksalaadid takistavad mineraalainete imendumist ning soodustavad neerukivide (oksalaatkivide) tekkimist vastava soodumusega inimestel.
Psoraleenid on tugevatoimelised valgusega aktiveeruvad ühendid, mis on kantserogeensed ning ei hävi isegi toiduainete kuumtöötlemisel. Nad tõstavad naha tundlikkust valgusele. Psoraleeniderikaste toitudega liialdamine on päikese toimel kaasa toonud tugevaid nahakahjustusi, heledama nahaga inimestel suureneb melanoomirisk. Lisaks nahapõletikule võivad psoraleenid põhjustada nahal ka nn vanaduselaike (tuntud ka maksalaikudena). Kui viibitakse päikese käes, soovitatakse tundlikuma nahaga inimesel psoraleene sisaldavatest toitudest hoiduda.
Goitrogeenid on ühendid, mis takistavad joodi sidumist kilpnäärmes.
Sellerimahla rohke ja pikaaegne tarvitamine ei saa olla tervislik, pigem tuleks soovitada segamahla. Veelgi parem on aga mistahes mahlale eelistada erineva värvusega kiudaineterikkaid köögivilju, sealhulgas ka sellerit.
Kuidas on õige sellerit tarbida?
Ärge minge kaasa sensatsioonimaiguliste soovitustega, mille hulka kuulub ka sellerimahla põhjendamatu fetišeerimine. Ükski toiduaine üksinda, kui tervislik ta ka poleks, ei suuda meile tervist tagada.
Samas – kui menüüs puuduvad üldse köögiviljad, siis võib ka sellerimahla joomist köögiviljade tarbimisele heaks alguseks pidada, kui sellega ei liialdata. Oluline on meeles pidada, et tervislik on igapäevane rohke taimetoit.
Kui aga joote pool liitrit sellerimahla, siis pole hea minna päikesese kätte katmata kehaga.
Mida soovitada?
Tehke endale iga päev üks smuuti, kuhu pange lisaks varssellerile ka lehtkapsast, kurki, porgandit ja peeti. Lisaks sööge igal toidukorral aedvilju ja puuvilju. Kõige tervislikum on mitmekülgne toitumine.