Uus uuring näitab, et märgid dementsuse tekkimiseks peituvad veres

PM Tervis
Copy
Enamikel juhtudel ei ole võimalik dementsust ravida.
Enamikel juhtudel ei ole võimalik dementsust ravida. Foto: Shutterstock

Jaapani teadlased on tuvastanud dementsusega seotud metaboolsed ühendid veres, vahendab Medical Xpress

Uuringus osalenud dementsetel patsientidel olid metaboolsed erinevused verenäitajates, võrreldes teiste eakate inimestega, kellel dementsust ei ole. 

«Metaboliite toodavad elutähtsad keemilised reaktsioonid, mis toimuvad rakkudes ja kudedes,» sõnas uuringu autor dr Takayuki Teruya, kes töötab Okinawa teadus- ja tehnoloogiainstituudis. «Tavaliselt hoiab keha ise metaboliidid tasakaalus, kuid vananedes ja dementsuse tekkides võivad need tasemed kõikuma hakata,» lisas ta. 

Dementsus ei ole lihtsalt haigus, vaid üldine termin, mida kasutatakse sümptomite kogumi kirjeldamiseks. Sümptomite hulka kuuluvad aeglane mälutöö ja mõtlemine, raskused otsuste langetamisel või igapäevastes tegevustes. 

Kõigist vananemisega seotud haigustest on dementsus kõige tõsisem, seda mitte ainult patsiendi, vaid ka pere, lähedaste ja kogu ühiskonna jaoks. Dementsuse diagnoosiga elab maailmas hinnanguliselt 55 miljonit inimest. 

Kuigi on teada, et dementsust põhjustab närvikahjustus, on selle täpne põhjus ebaselge, samuti on segased ravivõimalused. 

Antud uuringus analüüsisid teadlased kaheksa dementsusega patsiendi vereproove, lisaks võeti proovid kaheksalt tervelt eakalt. Võrdluseks võeti vereproovid veel kaheksalt tervelt noorelt inimeselt. Uuringus keskenduti punaste vereliblede ühendite uurimisele. 

Kuna uurimisrühm töötas hiljuti välja viisi punaste vereliblede metaboliitide stabiliseerimiseks, võimaldas see uuring esimest korda uurida punaste vereliblede aktiivsuse ja dementsuse vahelist seost. 

Kokku mõõdeti uuringus 124 erinevat metaboliidi taset veres ning leiti, et on 33 metaboliiti, mis korreleeruvad dementsusega. Dementsusega patsientidel suurenesid seitse metaboliiti, kuid 26 ühendit olid selle haiguse korral madalad.

«Nende seoste leidmine tähendab, et oleme üks samm lähemal dementsuse molekulaarsele diagnoosimisele,» ütles uuringu vanemautor professor Mitsuhiro Yanagida. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles