Miks põhjustavad veebikoosolekud väsimust?

PM Tervis
Copy
Kaamera kasutamine peaks uurijate sõnul olema vabatahtlik.
Kaamera kasutamine peaks uurijate sõnul olema vabatahtlik. Foto: Shutterstock

Alates koroonapandeemia algusest on populaarsust kogunud veebikohtumised. Poolteist aastat hiljem on virtuaalsed kohtumised juba rutiiniks muutunud. 

Pidev siniste ekraanide taga olemine põhjustab aga väsimust, kirjutab Medical News Bulletin. Seda teemat otsustasid uurida Arizona ülikooli Elleri juhtimiskolledži teadlased. Nad olid huvitatud virtuaalsetest koosolekutest tekkinud väsimuse uurimisest, eriti palju pakkus huvi veebikaamera sisselülitamisest tingitud väsimus. 

Katse viidi läbi nelja nädala jooksul ja selles osales 103 inimest. Uuringu eesmärk oli paremini mõista, kuidas kaamera sisselülitamine võib kaasatust virtuaalse koosoleku ajal mõjutada. 

Eksperimendis jagati kaugtööga tegelenud organisatsiooni töötajad juhuslikult kahte rühma. Ühel rühmal oli ülesandeks hoida oma kaamerad kliendikõnede ajal sisselülitatud, teine rühm võis need välja lülitada. 

Esimese rühma puhul eeldas professor Allison Gabriel, et kaamera ees olemine on pingeline. Seda võivad mõjutada välimus või näiteks laste eemal hoidmine toast, kus videokõnet tehakse.

Tulemused olid etteaimatavad 

Katse tulemused kinnitasid seda, et kaamera kasutamine on väsitav ja lisaks avaldas see kohustus negatiivset mõju kaasatusele. Lisaks näitas uuring, et naised ja uued töötajad kogesid kaamera sisselülitamisest tingitud väsimust tihendamini kui teised. 

«Naised võivad tunda virtuaalsete kohtumiste ajal täiendavat survet olla täiuslikud,» märkis professor Gabriel ja lisas, et uued töötajad kogevad stressi peamiselt seetõttu, et tunnevad vajadust näidata oma võimeid teistele.

Samuti ilmnes uuringust, et teadmine, et teid vaadatakse läbi kaamera võib viia üle mõtlemiseni, sest tavaliselt arvutit kasutades ei pea muretsema välimuse või väliste segajate pärast. Uurijad leidsid, et kaamera kasutamise kohustus võib mõjuda töötajatele negatiivselt ja vähendada positiivset töökäitumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles