Arutluse alla tuleb apteekrite roll tervishoiusüsteemis

BNS
Copy
Tallinn, 07.02.2020
Solarise keskuse Apotheka apteek.
Tallinn, 07.02.2020 Solarise keskuse Apotheka apteek. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Proviisorapteekide Liit (EPAL) korraldab teisipäeval konverentsi «Apteekri fookuses on inimene kui tervik», kus eksperdid nii Eestist kui ka mujalt Euroopast arutlevad apteekide aina suurema rolli üle ühiskonnas ning patsiendikesksemate teenuste tuleviku teemal.

«Apteekritel on inimeste tervise eest hoolitsemisel suurem roll kui kunagi varem,» ütles Eesti Proviisorapteekide Liidu juht Ly Rootslane, kelle sõnul on Covid-19 pandeemia üle maailma tõstnud esile apteekrite tähtsuse ühiskonnas.

«Apteegid on olnud kogu pandeemia vältel avatud ja kättesaadavad ning apteekrid on pidanud kiiresti kohanema inimeste erinevate soovide ning vajadustega. Seetõttu on just praegu õige aeg apteekri rolli ümbermõtestamiseks. Apteeker on ravimispetsialist, kes annab nõu, kuid panustab järjest enam ka haiguste ennetamise ja tervise edendamise suunal. Konverentsil arutatakse, kuidas on apteekrid uute oludega kohanenud ning kuidas tagada ka tulevikus kvaliteetsed ja patsiendikesksed apteegiteenused,» tutvustas Rootslane.

Tulenevalt muutunud ootustest apteekritele ja apteekide valmisolekust panustada rohkem tervishoidu, võib sellel aastal Viru konverentsikeskuses kuulda esitlusi väga erinevate, kuid ühtviisi päevakohaste apteegiteenuste kohta.

«Näiteks kuuleme konverentsil Leedu kolleegidelt, milline on olnud sealsete apteekide kogemus vaktsineerimisega, ning kuidas Inglismaal apteekrid nõustavad suitsetajaid tubakast loobuma. Eesti apteekrid jagavad kogemusi sõeluuringute ja kahjude vähendamise teenuste kohta,» avas Rootslane.

Konverentsil on teemaks ka täiendava kliinilise väljaõppega apteekri, niinimetatud kliinilise proviisori järjest tähtsam koht patsiendi ravimimeeskonnas ning sotsiaalministeerium tutvustab, millele keskendutakse uue põlvkonna tervise infosüsteemi arendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles