Milliseid verenäitajaid peaks inimene oma tervise kohta teadma?

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
Vereanalüüside abil võib algstaadiumis tervisemuredele kiirelt jälile saada.
Vereanalüüside abil võib algstaadiumis tervisemuredele kiirelt jälile saada. Foto: Shutterstock

Kuigi elu jooksul kogevad kõik väiksemaid või suuremaid terviseprobleeme, võib tervislike eluviiside ja regulaarse tervisekontrolliga elukvaliteeti parandada, suurendada tervena elatud aastate arvu ja tõsisematele tervisemuredele algstaadiumis jälile saada.

Verest tehtavad analüüsid on enamasti esmane tööriist tervise hindamisel, sest veri ühendab kudesid ja organeid ja analüüsi on kiire, täpne ning lihtne teostada. Milliseid verenäitajaid talve saabudes kontrollida, et saada ülevaade oma tervisest ja immuunsüsteemi valmisolekust, annab nõu SYNLABi laboriarst Anneli Raave-Sepp.

«Kuigi enamasti määrab analüüse ja tõlgendab tulemusi pere-, eri- või ka laboriarst, on tänapäeva terviseteadlikkuse kasvades üha enam inimesi, kes ise tunnevad huvi, mida üks või teine vereanalüüs neile teada annab. Kuigi lõplik hinnang võiks jääda meditsiiniharidusega arstile või õele, annavad baasteadmised oma verenäitajatest parema ülevaate ühest meie hinnalisemast varast – heast tervisest,» sõnab doktor Raave-Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles