Riigikogus moodustati vaimse tervise toetusrühm

PM Tervis
Copy
Vaimse tervise toetusrühma juht Vilja Toomast.
Vaimse tervise toetusrühma juht Vilja Toomast. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Vilja Toomasti eestvedamisel moodustati täna riigikogus vaimse tervise toetusrühm toetamaks vaimse tervise rohelises raamatus seatud eesmärkide täitmist.

Toomasti hinnangul tuleb valdkonna arengut soodustada nii koroonapandeemia tingimustes, aga ka pikemas perspektiivis, sest järjest levinumad vaimse tervise probleemid survestavad nii meditsiinisüsteemi, ühiskonda kui ka otseselt riigi majandust ja ettevõtlust läbi inimeste töövõime.

«Lisaks meditsiinisüsteemi koormamisele on koroonakriis ja sellest tulenevad piirangud mõjunud laastavalt inimeste stressitasemele ja vaimsele tervisele. See on toonud vaimse tervise teemad ka kõrgema tähelepanu alla. Valitsus on seadnud prioriteediks vaimse tervise korralduse, kättesaadavuse ja kvaliteedi parandamise ning kevadel kiideti heaks vaimse tervise roheline raamat,» ütles Vilja Toomast.

Toomasti hinnangul on toetusrühma kokku kutsumise eesmärgiks tõstatada vaimse tervisega seonduv problemaatika ka Riigikogu tasandil, et luua püsiv ja toimiv koostööplatvorm seadusandja, ministeeriumi ning vaimse tervise valdkonnas tegelevate asjaosaliste vahel.

«Toetusrühm soovib anda oma panuse rohelises raamatus toodud vajaduste ja eesmärkide täitmisel. Seega loome seadusandja tasandil platvormi sünergiaks, mis võimaldaks meil tulevikus likvideerida pudelikaelad Eesti vaimse tervise poliitikas ning tagada parem ligipääs ravile ja toetada ennetustegevusi,» rõhutas Toomast.

Lähiperspektiivis peab Toomast oluliseks, et koostataks sisulisem analüüs koroonakriisi mõjust rahva vaimsele tervisele.

«Samas pikemas vaates tuleb teadvustada, et vaimse tervise probleemid on järjest enam levinud, suuresti just noorema elanikkonna hulgas. Vaimse tervise probleemide mõju nii meie meditsiinisüsteemile, ühiskonnale, aga kasvõi meie majandusele läbi inimeste töövõime, on märkimisväärne,» nentis Toomast.

Vaimse tervise toetusrühma esimeheks valiti Vilja Toomast. Toetusrühma liikmed on Timo Suslov, Toomas Järveoja, Õnne Pillak, Annely Akkermann, Heidy Purga, Jüri Jaanson, Marko Torm, Tiiu Aro, Yoko Alender ja Andres Metsoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles