Kuidas minna sügisel maratonistarti pärast suvist üle- või alakoormust?

PM Tervis
Copy
Kes suvel pigem pikutasid, peaksid alustama kiiremas korras rahulike treeningutega.
Kes suvel pigem pikutasid, peaksid alustama kiiremas korras rahulike treeningutega. Foto: Shutterstock

Suvi kipub tervisesportlastele tooma kaasa pikema puhkuse või hoopis vastupidi, tiheda võistlusgraafiku ja ülekoormuse. Kuidas minna hea toonusega vastu sügishooajal algavale maratonide sarjale, annavad nõu personaaltreener Taimi Ainjärv ja SYNLABi laboriarst, dr Anneli Raave-Sepp.

Septembriga algavad mitmed traditsioonilised maratonid-rahvaspordiüritused, mida tervisesportlane oma kalendrisse on märkinud. Töökaaslaste motiveerimisel on nii mõnigi end juba sügisjooksuks kirja pannud, kuigi kuum suvi soosis pigem varjus laisklemist ja iga jooksusamm võib nüüd, kui sügis käes, tunduda tavapärasest kurnavam. Sama kurnav võib aga treening osutuda nende jaoks, kes suvi läbi rattamaratonidel uhasid ja triatlonitel oma aegu parandasid. Kuidas ajastada oma vorm traditsioonilisteks sügisjooksudeks?

Kas suvi tõi ala- või ülekoormuse?

Personaaltreener Taimi Ainjärv soovitab neil tervisesportlastel, kes suvel pigem pikutasid, alustada kiiremas korras rahulike treeningutega. Tema sõnul tuleks kuulata enesetunnet ning restardiks soovitab ta intervall- jooksutreeningut, kus on kombineeritud vaheldumisi jooks ja kõnd. Samuti tuleks teha kogu kehale jõutreeningut, kuid alguses kindlasti kergemate koormustega.

Need, kellel sügiseks jõud otsas, peaksid Ainjärve sõnul kõigepealt jõudu koguma ning kehal laskma puhata. Treeningud võiksid tema soovitusel olla taastavad ning kerged.

Dr Raave-Sepa sõnul on laborisse saabuvate kestvusalade sportlaste vereproovides sagedamini näha madalat hemoglobiini ja rauavaru taset ning lihaste ülekoormusele ja ebapiisavale taastumisele viitavaid näitajaid.

Arsti sõnul võiks sportivatel naistel ja meestel olla raua tagavara vähemalt üle 50 μg/l, hea kui see on 100 μg/l. Kui lihasmarkerid kreatiini kinaas ja ASAT on normist kõrgemad, on sageli põhjus lihaste ülekoormuses – see on tihti jõusaaliharrastajate probleem. Samuti on sporti tegevatele inimestele oluline organismis leiduv vitamiin D, mõjutades koordinatsiooni, lihasjõudlust ja sooritusvõimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles