Euroopa Komisjon lõi tervisealasteks hädaolukordadeks uue asutuse

PM Tervis
Copy
Vaktsiin süstaldesse doseeritult.
Vaktsiin süstaldesse doseeritult. Foto: Kristjan Teedema

Euroopa Komisjon käivitas täna ELi tervisealasteks hädaolukordadeks valmisoleku ja neile reageerimise asutuse (HERA), et vältida ja avastada tervisega seotud hädaolukordi ning neile kiiresti reageerida.

HERA aitab andmeid kogudes ja vajalikku reageerimisvõimekust luues ennetada ohte ja võimalikke tervisekriise. HERA võimaldab hädaolukordadeks välja töötada, toota ja levitada ravimeid, vaktsiine ja muid meditsiinilisi vastumeetmeid (näiteks kaitsekindad ja maskid), millest koroonaviirusele reageerimise esimeses etapis sageli puudust tunti, teatas Euroopa Komisjon pressiteate vahendusel.

«HERA on veel üks teetähis tugevama terviseliidu loomisel ja suur samm kriisivalmiduse suunas,» ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. «HERA annab meile meditsiiniseadmed, et kaitsta oma kodanikke tulevaste terviseohtude eest ja aitab teha kiireid otsuseid tarnete tagamiseks. Seda ma 2020. aastal lubasin ja nüüd oleme lubaduse täitnud.»

HERA teeb tihedat koostööd ELi ja riiklike tervishoiuasutuste, ettevõtjate ja rahvusvaheliste partneritega, et suurendada ELi valmisolekut tervisega seotud hädaolukordadeks.

HERA ülesanne on koostada ohuhinnanguid ja koguda teavet töötada välja haiguspuhangu prognoosimise mudelid.

HERA toetab ka teadusuuringuid ja innovatsiooni uute meditsiiniliste vastumeetmete väljatöötamiseks, kasutades selleks muu hulgas kogu liitu hõlmavaid kliiniliste uuringute võrgustikke ja andmete kiireks jagamiseks mõeldud platvorme.

Lisaks tegeleb HERA turuprobleemide ja tootmisvõimekuse suurendamisega. Ta alustab tihedat koostööd ettevõtjatega, töötab välja pikaajalise tootmisvõimsuse ja sihipäraste investeeringute strateegia ning kõrvaldab kitsaskohad meditsiiniliste vastumeetmete tarneahelas.

HERA tõhustab hankeid, lahendab vaktsiinide kättesaadavuse ja jaotamisega seotud probleeme ning suurendab varumisvõimekust, et vältida puudujääke ja kitsaskohti logistikas.

Samuti aitab HERA suurendada liikmesriikide teadmisi ja oskusi kõikides meditsiiniliste vastumeetmetega seotud küsimustes.

Kui ELi tasandil kuulutatakse välja rahvatervisealane hädaolukord, võib HERA kõrgetasemelise tervisekriisinõukogu juhtimisel hakata viivitamata rakendama hädaolukorra meetmeid, mis muu hulgas hõlmavad kiiret otsustusprotsessi ja erakorraliste meetmete võtmist. HERA algatab erakorralise rahastamise ja käivitab mehhanismid, mis on vajalikud meditsiiniliste vastumeetmete ja asjakohase tooraine seireks, uueks sihipäraseks väljaarendamiseks, hankimiseks ja ostmiseks.

Rahastusallikad

Praeguses mitmeaastases finantsraamistikus (2022–2027) on HERA jaoks ette nähtud kuue miljardi euro suurune eelarve, millest osa eraldatakse NextGenerationEU lisatoetusest.

Tervishoiusüsteemide vastupanuvõimet toetatakse ka muudest ELi programmidest, nagu taaste- ja vastupidavusrahastu, REACT-EU, Ühtekuuluvusfond ja InvestEU programm ELis ning naabruspiirkonna, arengu- ja rahvusvahelise koostöö instrument väljaspool ELi. Seega on toetuse kogusumma järgmisel rahastamisperioodil koos eespool nimetatud kuue miljardi euroga ligikaudu 30 miljardit eurot, või liikmesriikide ja erasektori tasandil tehtud investeeringuid arvesse võttes isegi suurem.

HERA peaks hakkama täielikult toimima 2022. aasta alguses. HERA tegevus vaadatakse läbi ja seda kohandatakse igal aastal kuni aastani 2025, mil toimub hindamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles