Mida teha, kui on raske pealt näha lähedase rasket haigust?

Elina Kivinukk
, psühholoog
Copy
Lähedase raske haigus teeb suurt südamvalu ja sellega on raske toime tulla. 
Lähedase raske haigus teeb suurt südamvalu ja sellega on raske toime tulla. Foto: Margus Ansu

Pereliikme elu saadavad rasked terviseprobleemid, millega kaasneb tema jaoks argiselt kurnatus, piiratud tegutsemise võimalus ja kõikide jaoks mõnevõrra rusutud meeleolu. On keeruline näha, kui kallil inimesel ei lähe hästi. Kuidas hoida kõikide jaoks võimalikult elutervet fooni? Kas liigne positiivsus oleks samuti kurjast?

Mul on kahju kuulda, et olete nii keerulisse olukorda sattunud. Soovin kinnitada, et te ei ole selles olukorras süüdi ega keegi pole sellist väljakutset ära teeninud. Usun, et olete juba leidnud ka tuge eri kohtadest, et keerulisematel hetkedel toime tulla, kuid pakun omalt poolt ka mõned mõtted.

Kindlasti on keeruline teise, eriti lähedase, kannatusi pealt näha, lisaks on siin ka kaotusvalu moment teile – see inimene, keda varasemalt tundsite, on muutunud, ta on tõsisem, kurvem, teistmoodi. Teie olete seetõttu osaliselt kaotanud lähedase inimese, olulise suhte, võimalik, et ka ühised tegevused. Seegi on leinakogemus, mida ei tasu alatähtsustada. Seepärast soovin, et võiksite olla ka enese vastu toetavam ja tähelepanelikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles