Kas linnaaia õunad on söömiseks ohutud?

PM Tervis
Copy
Mahakukkunud õunad võib teha näiteks kompostiks, kuid eriti linnas ei tohiks neid ladustada metsa- või pargipuude alla.
Mahakukkunud õunad võib teha näiteks kompostiks, kuid eriti linnas ei tohiks neid ladustada metsa- või pargipuude alla. Foto: Dmitri Kotjuh

Kas Põhja-Tallinnas vanas puitasumis keskmise liiklustihedusega tänaval elades on koduhoovis kasvavad õunad söömiseks ohutud, küsis lugeja Novaatorilt.  

Linnas kasvavat toitu mõjutab nii õhusaaste kui ka mulda kogunenud saaste, mis on piirkonniti väga erinev, nendib Tallinna Ülikooli keskkonnakorralduse lektor Piret Vacht ja seega on tema sõnul ühest vastust keeruline anda.

«Valdavalt on Tallinnas õhusaaste tase suvisel ajal tagasihoidlik, kuid kahtluse korral, kas õunad võiksid õhusaastest mõjutatud olla, on soovitatav õunu enne söömist pesta. Nii pesete maha õunte pinnale kasvuperioodil langenud osakesed,» soovitab Vacht. «Meie uuringud Tallinna kogukonnaaedades on näidanud, et sama soovitus kehtib ka teiste linnas kasvanud maapealsete aiasaaduste, näiteks salatite puhul, eriti kui neid on kasvatatud suurte teede läheduses.»

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles