Professor avaldab olulise teguri, mis paneb immuunsüsteemi enneaegselt vananema

PM Tervis
Copy
Immuunsüsteemil on mitu loomulikku kaitsestrateegiat. Millises seisukorras on immuunsus, oleks arsti sõnul hea hinnata vereanalüüsiga inimeste puhul, kes põevad sageli viirushaigusi, kellel on pikaajaline stress ja magamatus, üle- või alakaal ja ainevahetushäired, aga ka need, kes on rangelt taimetoitlased või teevad intensiivselt trenni.
Immuunsüsteemil on mitu loomulikku kaitsestrateegiat. Millises seisukorras on immuunsus, oleks arsti sõnul hea hinnata vereanalüüsiga inimeste puhul, kes põevad sageli viirushaigusi, kellel on pikaajaline stress ja magamatus, üle- või alakaal ja ainevahetushäired, aga ka need, kes on rangelt taimetoitlased või teevad intensiivselt trenni. Foto: Shutterstock

Rasvunud inimestel kipub immuunsüsteem enneaegselt vananema, nendib dr Kai Kisand, Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna, bio- ja siirdemeditsiini instituudi rakulise immunoloogia professor.

«Rasvkoes on hulgaliselt immuunrakke. Ülemäärases rasvkoes toimetavad immuunrakud toetavad alaägedat kuid pidevat põletikku, mis on mitmete tervisehädade põhjuseks,» ütleb Kisand ajalehes TerviseMeeter. Põletik on ta sõnul tegelikult oluline kaasasündinud immuunsüsteemi reaktsioon kahjustava faktori tuvastamise järel teiste immuunsüsteemi rakkude alarmeerimiseks. «Tavaliselt põletik kaob, kui kahjustus on kõrvaldatud. Liigses rasvkoes kulgev põletik aga kurnab immuunsüsteemi ja põhjustab selle enneaegset vananemist,» sõnab professor. 

Lisaks ülekaalulisusele kiirendab professori sõnutsi immuunsüsteemi vananemist ka ühekülgne, liialt kaloririkas ja vähe kiudaineid sisaldav dieet.

«Ka närvisüsteem ja immuunsüsteem on omavahel tihedasti seotud. Lühiajalised stress-situatsioonid põhjustavad koos kõikide teiste võitle-või-põgene valmisolekut tagavate mehhanismide ka immuunrakkude mobiliseerimise. Pikaajaline krooniline stress aga tõstab samuti põletikufooni ja pärsib immuunsüsteemi valmisolekut haigustekitajatega võidelda.»

«Inimeste immuunsüsteem läbib paratamatult ealisi muutusi, aga individuaalsete eripäradega. Immuunsüsteemi vananemist saab kiirendada, aga ka pidurdada,» kinnitab Kisand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles