Üllatav ühend aitab tõhusalt kolesterooli alandada

PM Tervis
Copy
Kolesterool. Ohuks pole toidus sisalduv kolesterool, vaid et tänapäeval sisaldavad toidud suure hulga transrasvu, mis kolesteroolipügalaid jõuliselt ülespoole nügib.
Kolesterool. Ohuks pole toidus sisalduv kolesterool, vaid et tänapäeval sisaldavad toidud suure hulga transrasvu, mis kolesteroolipügalaid jõuliselt ülespoole nügib. Foto: Shutterstock

«Kolesterooli sisaldust veres aitab normaliseerida füüsiline aktiivsus, dieet ja vajadusel spetsiifilised ravimtaimed: küüslauk, artišok, punane riis,» nendib professor Ain Raal, Tartu ülikooli farmaatsia instituudi juhataja. 

Kõik kolm taime on ühtlasi toidutaimed, kuid sobilikumad tervist parandama spetsiaalsete preparaatidena.

«Kõige paremini on tõestatud fermenteeritud punase riisi preparaatide kolesterooli hulka normaliseeriv toime,» ütleb Raal ajalehes Tervise Meeter.

«Kolesterool ei ole normaalse sisalduse juures organismi vaenlane, vaid raku talitluseks hädavajalik rakuseinte koostisosa,» ütleb Raal. Halveneva tervisliku üldseisundi tunnused on liigne kehakaal, kõrgenenud vererõhk ja veresuhkrusisaldus, kõrgenenud üldkolesterool (TC) ja madala tihedusega ehk «halb» kolesterool (LDL) ja vähenenud kõrge tihedusega ehk «hea» kolesterool (HDL). Samuti annavad tasakaalust nihkunud seisundist märku häired kesknärvisüsteemis, näiteks häirunud uni, ärrituvus jm. 

Kasuliku kolesteroolitaseme alustalad

«Kolesteroolisisaldust normaliseerib 5-15 protsendi ulatuses õige dieet – toidus tuleks vähendada loomseid rasvu, suurendada aga puu- ja aedviljade, lahjade piimasaaduste, kala, linnuliha sisaldust jm. Puu-, köögi- ja teraviljades sisalduvad kiudained vähendavad «halva» kolesterooli hulka, kuid ei alanda «hea» kolesterooli taset. Füüsiline aktiivsus normaliseerib samuti kolesteroolisisaldust, suurendades «hea» kolesterooli hulka,» loetleb professor.

Kolesterooli hulka suurendavad ta sõnul vähene füüsiline aktiivsus, ebaõige toitumine, suitsetamine, liigne alkoholi ja kohvi tarbimine ja pisut ka pärilikkus.

«Kolesterooli langetamisel võivad olla abiks punane riis ja selle preparaadid,» nendib Raal.

Värvuselt punane (antotsüaan) riis on koorimata, kergelt sarapuupähkli maitsega ja kasulik pikaajalisel tarvitamisel. See ei sisalda looduslikku statiini monakoliin K. Viimane toimib toimib sarnaselt liigkolesterooliveresuse raviks kasutatavate ravimite hulka kuuluvate statiinidega.

Monakoliin K-d leidub aga fermenteeritud punases riisi. Viimast saadakse valge riisi, millelt on eemaldatud kestad, fermenteerimisel seenega Monascus purpurea. Monokoliin K-d sisaldav fermenteeritud riis langetab üld- ja «halva» kolesterooli hulka. Selle toimet seostatakse ka antioksüdantide ja kiudainetega. Sellise punase riisi tarbimine aitab ennetada südamehaigusi ja diabeeti, langetada kehakaalu ja soodustab seedimist.

«Enamus kliinilisi uuringuid on näidanud punase riisi efektiivsuse ja ohutuse suurt individuaalset erinevust. Loomadel pärast nelja kuulist manustamist toksilisi nähtusid ei esinenud. Inimkatsetes ei ilmnenud maksa-ensüümide aktiivsuse tõusu või neerukahjustusi. Esinenud on aga peavalu ja ebamugavustunnet maosooletraktis,» ütleb Raal. 

Puhta monakoliin K toime «halva» kolesterooli sisalduse vähenemisel on hästi tõestatud, langus võib Raali sõnul olla kuni 20 protsenti. «Toimet avaldab see aine annuses 2,5-10 mg ööpäevas. Vastav toime on ka fermenteeritud punasel riisil tervikuna. Abi võib olla ka fermenteerimata punase riisi kui toiduaine regulaarsest tarvitamisest.»

Euroopa düslipideemia ravijuhistes on kaheksa abinõu hulgas toodud ka fermenteeritud punase riisi preparaatide tarvitamine, mille positiivne mõju on ligikaudu samaväärne (5-10 protsenti) kehakaalu langetamise ja dieedi erinevate aspektidega.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles