Professor toob välja kolm asja, mis aitavad kehas põletikku alandada

PM Tervis
Copy
Immuunsust nõrgestavat põletikku võib aidata leevendada liikuv eluviis.
Immuunsust nõrgestavat põletikku võib aidata leevendada liikuv eluviis. Foto: Shutterstock

«Immuunsüsteemi eest tuleks hästi hoolt kanda. Nii saab selle olulise kaitsevahendi väsimist aeglustada ja mõnede uuringute kohaselt isegi noorendada,» nendib dr Kai Kisand, Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna, bio- ja siirdemeditsiini instituudi rakulise immunoloogia professor.

«Ühtegi imevahendit siin pole. Ikka needsamad tüütud tervisliku eluviisi soovitused: mitmekülgne toidulaud, normaalne kehakaal, füüsiline aktiivsus, puhkus meelistegevustega, et vaimset tasakaalu saavutada,» loetleb Kisand ajalehes Tervise Meeter.

Kroonilise alaägeda põletikuga aitavad tema sõnul toime tulla kehakaalu normishoidmine, regulaarne sportimine ja söögisedelisse hapendatud ning kiudaineterikaste toitude lisamine. «Sellised toidud on meelepärased meie soolestikus elavatele kasulikele mikroobidele, kes on immuunsüsteemi rakkudega tihedas dialoogis,» ütleb professor.

Mitmekülgse ja tervisliku toitumise korral ei ole Kisandi sõnul toidulisandite tarvitamisest abi. «Immuunsüsteem kannatab siis, kui toidusedel jääb ühekülgseks. Näiteks veganid peavad kindlasti spetsialistidega nõu pidama, et teadmatusest oma tervist mitte kahjustada. Vitamiinide lisakstarbimisel, kui nende vaegust pole, ei ole nähtud kontrollitud uuringutes olulist mõju nakkushaiguste ennetamisele ega põdemise raskusele. Eraldi tuleks siiski tuua välja D-vitamiin, mida soovitatakse talveperioodil kindlasti lisaks tarvitada, sest meie kliimas kipub päikesevaesel ajal selle vitamiini vaegus tekkima.»

Kisand rõhutab liikumise tähtsust. «Sportimise käigus vabanevad nii lihastest kui neerupealistest hormoonid, mis aitavad põletikku reguleerida. Kehaline aktiivsus eakatel on uuringutes «noorendanud» isegi harknääret ja tõstnud noorte ja värskete lümfotsüütide arvu. Nii et lauset «Jookske elu eest!» võib ka selles kontekstis kasutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles