Onkoloog: heleda nahaga inimesed peaksid regulaarselt sünnimärke kontrollima

PM Tervis
Copy
Meestel esineb nahavähki sagedamini kui naistel.
Allikas: Eesti Vähiliit
Meestel esineb nahavähki sagedamini kui naistel. Allikas: Eesti Vähiliit Foto: Shutterstock

Onkoloog Kadri Putniku sõnul pole nahavähil üht selget tekkepõhjust, kuid seda soodustavad lapsena saadud päikesepõletused, kirjutab Novaator

«Elu jooksul tekib sünnimärke järjest rohkem juurde ja mida vanem on inimene, seda rohkem me pigmentmoodustisi näeme,» ütles onkoloog Kadri Putnik saates «Terevisioon». 

Onkoloogi sõnul kimbutab melanaoom eelkõige neid, kes armastavad päevitada, siiski pole see ainus tekkepõhjus. Samuti ei piisa nahavähi tekkeks ühest päikesepõletusest. Kõige ohtlikumaks peetakse onkoloogi sõnul lapsepõlves saadud põletusi. «Ütlus on, et «nahk mäletab kõike». Meie ei mäleta oma eelmise suve päikesepõletust, aga nahk mäletab seda ka kümne aasta pärast,» sõnas ta.

Arst märgib, et sünnimärke tuleks ise peeglist uurida, kuid heledama nahaga inimestel soovitab Putnik käia regulaarselt kontrollis, kas dermatoloogi või perearsti juures. 

«Tihtipeale siiski, mida noorem on patsient, seda agressiivsem on kulg, vanemaealistel võib melanoom areneda aastaid,» lisas Putnik. Seetõttu on varajane nahavähi avastamine väga oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles