Postimehe terviseportaal uurib, milline on eestlaste D-vitamiini tase

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuigi suvi oli kuum ja päikseline, tasuks tugeva tervise hoidmiseks mõõta D-vitamiini taset. Postimees Tervis pakub koostöös SYNLABiga 50 lugejale võimaluse osaleda eksperimendis ja mõõta D-vitamiini taset tasuta.

Hea Postimees Tervis lugeja!

Sügise saabudes on oluline hoida enda tervisenäitajad korras, sealhulgas kontrollida ka D-vitamiini taset. Suvi oli küll päikeseline, kuid seda aega meie kliimavööndis siiski napib, seetõttu soovitatakse paljudel inimestel võtta juurde toidulisandeid, et hoida end terve ja energilisena nii sügisel kui ka talvel.

Postimees Tervis soovib teada, milline on eestlaste D-vitamiini tase ja koostöös SYNLABiga pakume 50 lugejale võimaluse minna lähimasse SYNLABi verevõtukohta, et mõõta oma D-vitamiini taset tasuta. Tulemustest valmib üldistav lugu Postimehe terviseportaalis.

Uuringus osalemiseks tuleb täita järgnev vorm: https://minu.synlab.ee/postimehe-terviseportaal-uurib-milline-on-eestlaste-d-vitamiini-tase

Registreerimine on avatud kuni 50 koha täitumiseni. Kohad on 24.09 kella 9:30 seisuga täitunud. 

D-vitamiini testiks saab veenivereproovi anda SYNLABi verevõtukohtades üle Eesti ajavahemikus 27.09–03.10.21.

Aega ette broneerima ei pea. SYNLABi tulles võta kaasa isikut tõendav dokument ja anna teenindajale teada, et osaled Postimehe D-vitamiini uuringus.

Proovi andma tulles ei pea olema söömata ja joomata. Tulemused saad teada järgmiseks tööpäevaks patsiendiportaali MINU.SYNLAB.EE ja digilugu.ee. kaudu.

Mis on D-vitamiin ja miks on selle taset oluline teada?

D-vitamiin mõjutab kaltsiumi ainevahetust, verehüübivust, närvikoe talitlust, tal on immuunsüsteemi ja südametööd tugevdav ning veresuhkru taset ja vererõhku alandav toime. Selle vitamiini roll lihastöös aitab säilitada tasakaalu ja toetab koordinatsiooni. Olenemata päikselisest suvest soovitatakse sügisest kevadeni võtta appi toidulisandid.

Vitamiin D on vajalik ka sportliku sooritusvõime parandamiseks. Kukkumisi ja luumurde aitab vähendada eeskätt D-vitamiini toime kiiret tüüpi vöötlihasrakkudele, mille ülesanne on kontrollida kehaasendit ja säilitada tasakaalu. Vitamiini pikaaegsel puudusel võib lastel aeglustuda pikkuskasv, luustik jääb hõredaks, tõsise puuduse korral tekib rahhiit.

Loe lähemalt D-vitamiini testimisest siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles