Teadlased tuvastasid ülimalt tõhusa tervist tagava rasvumise ravi

PM Tervis
Copy
Kehakaalu langetamisega näevad paljud vaeva.
Kehakaalu langetamisega näevad paljud vaeva. Foto: Shutterstock

Alates 1980. aastatest kuni tänapäevani on rasvunud isikute arv maailmas kahekordistunud ja see suundumus jätkub, kirjutab Eesti Arst.

USA teadlased Glenn Gaesser Arizona ülikoolist ja Siddharta Agadi Virginia ülikoolist analüüsisid 225 eelretsenseeritud teadusajakirjas avaldatud uurimuse põhjal kaaluneutraalse strateegia tõhusust rasvumise ravis. Selle strateegia fookus on suunatud rasvunud isiku kardiorespiratoorse treenituse, mida iseloomustab südame ja kopsude võimekus, ja füüsilise aktiivsuse suurendamisele.

Rasvunu tervist mõjutavad peamiselt rasvumisega seonduvad kardiometaboolsed riskitegurid, mitte niivõrd kehakaal ise. Samas seondub rasvumisega vähene füüsiline aktiivsus ja kehv kardiorespiratoorne treenitus, mis on universaalne tervise riskitegur sõltumata kehakaalust.

Autorid rõhutavad rasvumise ravi kaaluneutraalse strateegia järgmisi eeliseid:

1) regulaarne treening ja füüsiline aktiivsus parandab kardiometaboolse riski olulisi näitajaid sõltumata kehakaalu muutustest;

2) regulaarne treening parandab kardiometaboolset tervist samaväärselt edukate kaalulangetamisprogrammidega;

3) regulaarne treening vähendab alakeha rasvumist samaväärselt kalorihulga piiramisest tuleneva kaalulangusega;

4) regulaarne treening vähendab rasvumisega kaasnevat surmariski samaväärselt kui kehakaalu langetamine.

Ilmselt on rasvumise raviks oluline rakendada nii kaalu langetavat kui kaaluneutraalset strateegiat patsiendi individuaalseid iseärasusi arvestades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles