Uuring: iga kolmas inimene Eestis peseb hambaid elektrilise hambaharjaga

PM Tervis
Copy
Hea suuhügeeni tagab hammaste hooldus ja hambaarsti visiidid.
Hea suuhügeeni tagab hammaste hooldus ja hambaarsti visiidid. Foto: Shutterstock

Hiljutise suutervise uuringu kohaselt on elektriline hambahari eestlaste seas üha eelistatum valik nii enda kui oma laste hammaste eest hoolitsemisel. Kui 2019. aastal kasutas elektrilist hambaharja iga viies, siis sel aastal juba iga kolmas Eesti inimene.

Statistika kohaselt soetab lapsevanem, kes on tavalise hambaharja elektrilise vastu vahetanud, selle ka oma lapsele. Tavalise hambaharjaga peseb hambaid 69% ja elektrilise hambaharjaga 30% lastest.

«Vanemad võiksid oma lapse suuhügieenil hoida hoolikalt silma peal kuni 8. eluaastani. Korrapäraselt elektrilise hambaharjaga pestes pole vaja vanematel kodus kurja hambaarsti mängida, sest hambahari teeb juba ise vajalikke liigutusi ning tagab lapsele tugevad ja terved hambad,» ütles Riia Stradinsi Ülikooli hambaarst Ieva Gavare.

Hambapasta valikul on eelistatuimaks valikuks fluoriidi sisaldavad hambapastad, mida ostab 41% inimestest. 39% nendest ei pööra hambapasta koostisele mingit tähelepanu ning fluoriidi hambapastas väldib 20% Eesti inimestest.

Fluoriidi ehk looduses leiduvat mineraali kasutatakse hambapastas kaariese ja hambaaukude vältimiseks. Alla 7-aastaste laste soovituslikuks koguseks on hernetera suurune kogus hambapastat, et vältida fluoroosi tekkimist, mille sümptomiteks on valged laigud ja triibud lõikehammastel.

Hambaarsti visiite peab oluliseks valdav enamus Eesti peresid. Õigeaegselt ehk enne teist eluaastat, kui lapsel on suus ka kõik piimahambad, viib oma lapse hambaarsti juurde kontrolli iga kolmas Eesti lapsevanem. Valdav enamus (62%) teeb seda pärast teist eluaastat.

«Lapse võiks hambaarsti juurde viia juba esimeste hammaste ilmnemisel. Visiidi eesmärgiks on arutada, kuidas lapse suutervise eest edasi hoolitseda ning antakse soovitused eakohase hambapasta ja -harja valimisel. Hambaaukude ilmnemine enne esimest visiiti on juba selge märk sellest, et külastusega on hiljaks jäädud,» lisas Gavare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles