Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kaubanduskeskustes saab südamepäeva puhul tasuta tervist kontrollida

Copy
Nautica keskus.
Nautica keskus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kolmapäeval pakuvad Nautica ja Lasnamäe Centrumi ostukeskused maailma südamepäeva raames tasuta südame tervisega seonduvaid tegevusi, et julgustada inimesi pöörama tähelepanu oma südame tervisele ja haiguste ennetamisele.

Südameapteek pakub tasuta tervisekontrolle, Pere Optika kauplustes tehakse tasuta nägemiskontrolli ja Nautica Tradehouse'i ilukaubamajas on eripakkumine vitamiinidele.

Südame-veresoonkonnahaigused on peamine surmapõhjus kogu maailmas, igal aastal sureb nende tagajärjel 18,6 miljonit inimest. Eestis on need samuti levinuimaks surmapõhjuseks, aastas registreeritakse veidi üle 80 000 uue juhu.

Vähemalt 80 protsenti enneaegsest suremusest südame-veresoonkonnahaigustesse on ennetatavad, kui vältida peamisi riskitegureid – tubakas, ebatervislik toitumine ja vähene liikumine.

Kogenud kardioloogi professor Margus Viigimaa sõnul on südame-veresoonkonnahaigused Eestis tõsine probleem, millega on peab tegelema kogu aeg.

«Iga inimene saab ise väga palju ära teha oma südame tervise heaks. Esmajoones tuleks järgida tervislikku eluviisi ja regulaarselt liikuda, kuid tähtis on ka hoida silm peal südametervise näitajatel. Vererõhk peab jääma alla 140/90 mm Hg, üldkolesterool alla 5 mmol/l ja veresuhkur alla 6 mmol/l. Ühtlasi on ka vööümbermõõt indikaatoriks südame tervisele, hea kui naistel on see alla 88 sentimeetri ja meestel alla 102 sentimeetri,» rääkis Viigimaa.

«Ostukeskused on aja jooksul arenedes pidanud järjest rohkem kandma ka kogukonna keskuste rolli ning tervishoiuteenuste pakkumine on suur osa sellest. Nii Lasnamäe Centrumi kui Nautica ostukeskus pakuvad oma külastajatele hea valiku tervishoiuteenustest, seda teevad apteegid, optometristid ja Confido kiirkliinikud,» sõnas keskuste juht Teana Baskirtseva.

Tagasi üles