Probleemiks on ülikeerukad dieedid, kus on piiratud rasvade sisaldus toidus –D-vitamiin on rasvlahustuv ja vähenegi kogus vitamiini ei imendu, selgitab ortopeed Leho Rips. Samuti võib olla murekohaks üksluine ülerafineeritud toiduainete tarbimine, kus vastupidi on liiga kõrge rasvasisaldus.
Arst räägib, kuidas on seotud kehakaal ja D-vitamiin
«Ülekaalulistel on sageli D-vitamiini verenäitajad madalad, kuid rasvkoes ladestunud varud suured. Rasvkoest kättesaamine on keeruline halva verevarustuse tõttu,» räägib dr Rips ajalehes Tervise Meeter. Kiirel kaalulangetamisel peab tema sõnul olema sellistel juhtudel ettevaatlikum, kuna siis vabaneb rasvkoesse ladestunud D-vitamiin ja lisamanustamisel võib kergelt tekkida üledoseerimine.
«Normkaalulistel ja tööealistel on vajadused suhteliselt sarnased (600–4000 IU), välja arvatud üle 70-aastased, kel päevane soovitatav annus on natuke kõrgem (800–4000 IU),» ütleb arst.