Proviisor räägib, kuidas leevendada peavalu ja millal pöörduda arsti poole

PM Tervis
Copy
Peavalu
Peavalu Foto: Shutterstock

Proviisor jagab soovitusi, kuidas peavalu leevendada, mida sealjuures silmas pidada ning selgitab, millal tuleks abi saamiseks pöörduda arsti poole.

Peavalu on väljakutsuv nii patsiendile kui ka leevendust otsivale arstile või apteekrile, sest ei ole olemas kahte ühtmoodi peavaluga patsienti või universaalset valuvaigistit, mis kõikide inimeste peavalu leevendaks.
Tartu Sõbra Benu apteegi proviisori Astrid Oolbergi sõnul on peavalu sage mure, millele apteegist leevendust otsitakse. «Peavalu võib olla nii ühekordne ja äge, kui ka pikaajaliselt piinav tervisemure. Esmakordse väljakannatamatu peavalu korral tuleks koheselt pöörduda abi saamiseks arsti poole. Kui aga peavalu on tekkinud stressist, pingetest kaelas ja õlgades, tuuletõmbest või muu leebema peavalu korral, siis saab abi eelkõige õiges annuses sobivast valuvaigistist,» selgitab Oolberg. Ta lisab, et sobiva annuse väljaselgitamiseks tuleb tähelepanelikult lugeda ravimi infolehte või pidada nõu apteekriga.

Oolbergi kogemus apteegis peavalu patsiente nõustades on näidanud, et üks toimeaine on mõne patsiendi puhul efektiivsem kui teine ning ta julgustab inimesi endale sobiva leidmiseks erinevaid preparaate proovima. Lisaks leiab proviisori sõnul apteegiriiulitel preparaate ka vägijoogiga liialdamisest tekkinud peavalu ja kehva enesetunde parandamiseks.

Ägeda ja kroonilise peavaluga tuleks pöörduda arsti poole

Ägeda ja väljakannatamatu peavaluga tuleks proviisori sõnul põhjuse väljaselgitamiseks koheselt pöörduda arsti poole. «Krooniliste peavalude, näiteks trauma järgse valu, kobarpeavalu või migreeni puhul on üldjuhul on inimene käinud murega, kas perearsti või eriarsti juures ja saanud oma diagnoosile vastava ravi,» räägib proviisor. 

«Lisaks on kroonilisete peavalude käes kannatajate aitamiseks valuarstid, kes analüüsivad patsiendi olukorda ja püüavad mitmete visiitide käigus leida patsiendile parima valu leevendamise lahenduse,» toob proviisor näite valuravi võimalusest.

Peavalu leevendamist alusta lõdvestumisest

Peavalu ei ole proviisori sõnul enamasti võimalik ära hoida, eriti kroonilist peavalu ning seepärast soovitab ta alustada valu leevendamist lõdvestumisest. «Minu esimene soovitus on vältida või vähendada sundasendis olemist, mis ohustab ühtviisi nii kontoritöötajaid, autojuhte, liinitöötajaid ja paljusid teisi, kelle töö iseloom sundasendis olemist dikteerib. Sundasendeid soosiva töö puhul tuleks iga puhkepausi ajal lihased lõdvestada ja lihaspingeid leevendavaid harjutusi teha,» soovitab Oolberg. Ta lisab, et puhkus, hämar või pime ruum ja jalutuskäigud värskes õhus aitavad lõdvestuda ning teevad igal juhul head. Lisaks on lihaspingete vähendamisel häid tulemusi näidanud ka punktmassaaž ja aroomiteraapia.

Apteeker rõhutab, et lisaks lihastele on oluline lõdvestada ka oma vaimu. «Lihtne on öelda, et vältige stressi ja ülemõtlemist, kuid soovitan siiski vaimse ülepinge vältimiseks ja leevendamiseks näiteks püüda stressitekitavas teemas uusi vaatenurki leida või püüda oma suhtumist muuta,» soovitab Oolberg.

Pingepeavalu tekkimises võib oma roll olla ka toitumisel. «Näiteks kohvi ja tee joomist tasub sel juhul piirata ning lisaks võib peavalu tugevamaks muuta ka vürtsikas toit,» toob apteeker välja toiduaineid, mida peavalu korral vältida ja piirata. Ta soovitab juua eelkõige puhast vett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles