Teadlased selgitasid välja, kui kiiresti võib pärast Covid-19 põdemist sellesse uuesti nakatuda (9)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus võib liiga teha ka veresoonkonnale
Koroonaviirus võib liiga teha ka veresoonkonnale Foto: Shutterstock

Kogu Covid-19 pandeemia jooksul on olnud õhus küsimus, kui kaua püsib immuunsus pärast SARS-CoV-2 nakkust. Nüüd on Yale`i teadlaste meeskonnal vastus: tugev kaitse pärast loomulikku nakatumist on lühiajaline.

«Uuesti nakatumine võib toimuda kolme kuu või vähema aja jooksul,» ütles Jeffrey Townsend, Yale'i rahvatervise kooli biostatistika professor ja uuringu juhtivautor Medical Xpressis. «Seetõttu peaksid need, kes on olnud nakatunud, end vaktsineerima. Ainuüksi eelnev nakkus võib pakkuda väga lühikest kaitset järgnevate nakkuste eest.»

Ajakirjas The Lancet Microbe avaldatud uuring on esimene, mis määratleb uuesti nakatumise tõenäosuse pärast loomulikku nakatumist vaktsineerimata inimestel.

Townsend ja tema meeskond analüüsisid teadaolevaid korduvnakkusi ja immunoloogilisi andmeid SARS-CoV-2 lähisugulastelt, mis põhjustavad «külmetushaigusi», ning immunoloogilisi andmeid SARS-CoV-1 ja Lähis-Ida hingamisteede sündroomi kohta. Kasutades evolutsioonilisi põhimõtteid, suutis meeskond modelleerida aja jooksul Covid-19 taas nakatumise riski.

Uurijad ütlesid, et uuesti nakatumine võib ja on juhtunud isegi vahetult pärast taastumist. Ja need muutuvad üha tavalisemaks, kui immuunsus väheneb ja tekivad uued SARS-CoV-2 variandid.

«Kuna tekivad uued tüved, muutuvad varasemad immuunvastused viiruse vastu võitlemisel vähem tõhusaks. Need, kes olid pandeemia alguses looduslikult nakatunud, nakatuvad lähitulevikus üha sagedamini uuesti,» nentis Põhja-Carolina ülikooli bioinformaatika ja genoomika dotsent Alex Dornburg, üks uuringu juhte.

«Nii nagu tavaliste külmetushaiguste puhul, võite ka aastast aastasse uuesti sama viirusega nakatuda,» ütles Townsend. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles