Verekeskus kutsub kõikide veregruppide doonoreid verd annetama

BNS
Copy
Doonorivere võtmine.
Doonorivere võtmine. Foto: Raul Mee/Scanpix Baltic

Regionaalhaigla verekeskus ootab kõikide veregruppide doonoreid verd annetama, sest keskuse verevarud on madalad.

«Hetkel on verevarud väga madalad ja seetõttu teeme üleskutse kõigile headele inimestele lähipäevil verd loovutama tulla. Julgustame oma aktiivseid doonoreid kaasa võtma ka mõne mitte doonorist sõbra või pereliikme - verivärsked elupäästjad on alati oodatud,» kirjutab verekeskus esmaspäeval oma sotsiaalmeedia üleskutses.

Verekeskus tuletab meelde, et nüüd on vereloovutusele oodatud ka kõik need doonorid, kes tarvitavad vererõhku alandavaid ravimeid või antidepressante. Vereloovutusel ei ole enam takistuseks ka Covid-19 vastu vaktsineerimine – vereloovutamine on lubatud kõikide Eestis kasutusel olevate vaktsiinidega juhul, kui enesetunne on hea ja kõrvaltoimeid ei esine.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekandeid ligi 15 000 patsiendile aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles