Septembris ütles alkoholile ei üle 50 000 inimese

PM Tervis
Copy
Üle poole aktsioonis osalejatest märkasid positiivseid muutusi enda suhtes.
Üle poole aktsioonis osalejatest märkasid positiivseid muutusi enda suhtes. Foto: Shutterstock

Septembris toimus Tervise Arengu Instituudi (TAI) kampaania «Septembris ei joo», millega kutsuti kõiki eestimaalasi septembrikuus alkoholist puhkama. Sel aastal osales kampaanias hinnanguliselt 51 550 inimest.

«Septembris ei joo» aktsiooniga olid kutsutud liituma kõik eestimaalased, olenemata sellest kui palju keegi alkoholi tarvitab. Sel aastal pöörati kampaaniaga tähelepanu alkoholist loobumise kasudele.

89% osalenutest läbisid septembrikuu täiesti alkoholivabalt. Ligi pooled liitunutest on ka varem «Septembris ei joo» aktsioonis osalenud.

Üle poole aktsioonis osalejatest märkasid positiivseid muutusi enda suhtes, ligi neljandik ei oska muutusi hinnata või neid alkoholivaba kuuga seostada. Järeluuringus tõid vastajad võimalike suurimate kasudena välja peamiselt tervise taastumise ja organismi puhastumisega seotud kasusid.

«Alkoholist puhkamine on aasta-aastalt järjest populaarsem ning kindlasti on üheks motivaatoriks see, et sõbrad osalevad aktsioonis ja koos on alati kergem. Tuntud aktsiooni tuules on ka mittejoomist lihtsam oma tutvusringkonnas põhjendada,» kommenteeris TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel.

Alkoholist puhkamisel on pikaajalisem positiivne tervisemõju, sest see annab inimestele parema kontrolli oma alkoholitarvitamise üle. Vastavad uuringud välismaal on näidanud, et see paneb inimesi mõtlema oma joomisharjumustele ja vähendab tarvitamist veel ka pool aastat hiljem.

Neli aastat tagasi võttis üleskutse vastu ligi 22 000 inimest, kolm aastat tagasi 27 600, kaks aastat tagasi andmetel ligi 31 700 inimest, mullu liitus TAI korraldatud alkoholivaba septembriga kampaania järeluuringu andmetel ligi 59 000 inimest. 2020. aasta rohkele osalemisele võis kaasa aidata ka toonane koroonaolukord, mil seltskondlikku suhtlemist, baaride-klubide külastamist oli vähem.

Kampaania lõpp ei pea tähendama osalejatele tagasipöördumist vanade joomisharjumuste juurde

Alkoholivaba kuuga saavutatud eduelamust, head enesetunnet, positiivseid tulemusi saab pikendada, jälgides ka peale kampaania lõppu tarvitatavaid alkoholikogused, et need jääks mõõdukuse piiridesse. Nõuandeid ja soovitusi tarvitatavate alkoholikoguste vähendamiseks leiab veebilehelt alkoinfo.ee. Neile, kellele alkovaba kuu meeldis, võiksid alustada uut kampaaniat «Septembrini ei joo!».

Kõigil, kes soovivad tarvitatavate alkoholikoguste piiramisel suuremat tuge, soovitab TAI tutvuda veebipõhise programmiga «Selge».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles