Uuringus selgus uus tahk Covid-19 vastase immuunsuse kohta

PM Tervis
Copy
Illustratsioon. T-rakk sihikule võtmas koroonaviirust.
Illustratsioon. T-rakk sihikule võtmas koroonaviirust. Foto: Shutterstock

Kuhu salvestab immuunsüsteem pärast koroonaviirushaigust «mälu», et pakkuda pikaajalist kaitset uuesti nakatumise eest?

Uus Covid-19 läbipõdenute uuring näitas, et nakkust tuvastada aitav mälu salvestatakse peamiselt kopsude T- ja B-rakkudesse ning kopse ümbritsevatesse lümfisõlmedesse, vahendab Medical Xpress.

Uuringus leiti ka tõendeid, et spetsiaalsed kohad, kus antikehi tootvad B-rakud ja mälu B-rakud tekivad, püsisid kopsudega seotud lümfisõlmedes kuni kuus kuud pärast nakatumist isegi eakatel inimestel.

See on esimene otsene tõend, et sellised «keskused» on loodud ja püsivad pärast SARS-CoV-2 nakkust. Keskuses olevate B-rakkude püsivus võib tagada ringluses olevate antikehade pikaajalise säilimise ja immuunvastuse pideva küpsemise.

Pärast 40. eluaastat ei tooda immuunsüsteem palju uusi T-rakke, mis on loodud uute patogeenidega kohtumiste meeldejätmiseks. «Nooremad inimesed toodavad palju neid naiivseid rakke, sest kokkupuude uute patogeenidega toimub tavaliselt lapsepõlves,» ütleb Donna Farber, kirurgiateaduste professor. «Kui oled vanem, loodad enamasti oma mälurakkudele ja see tavaliselt kaitseb sind. Väga harva kohtab täiesti uut patogeeni nagu praegu.»

Uuringus avastati aga, et tugev immuunmälu uue patogeeni vastu luuakse isegi vanematel täiskasvanutel. Lisaks näitavad leiud, et vaktsiinid tekitavad tõenäoliselt vanematel inimestel tõhusama immuunvastuse, kui varem arvati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles