Uuringus ilmnes, millal võivad naised olla viirusega nakatumisele vastuvõtlikumad

PM Tervis
Copy
Rinoviirustele on iseloomulikud aevastamine, nohu, vahel esineb ka valulik kurk.
Rinoviirustele on iseloomulikud aevastamine, nohu, vahel esineb ka valulik kurk. Foto: Elmo Riig

Alberta ülikooli läbi viidud uuring viitab, et sugu mängib rolli vastuvõtlikkuses nakkustele ja muudele terviseseprobleemidele.

Ajakirjas Frontiers in Immunology avaldatud uuringut vedanud immunoloog Shokrollah Elahi uuris meeskonnaga, kuidas aneemia – seisund, mille korral pole kehas piisavalt küpseid punaseid vereliblesid hapniku transportimiseks – võib olla tingitud rauapuudusest või verekaotusest ning põhjustada meestel ja naistel erinevaid immunoloogilisi reaktsioone.

Teades, et naised on igakuise verekaotuse või raseduse ja sünnituse tõttu aneemiale üldiselt altimad kui mehed, oli Elahi eesmärgiks vaadelda aneemia mõju immuunsüsteemile kontrollitud keskkonnas.

«Oleme selles uuringus näidanud, et naiste vereringes on üldiselt rohkem ebaküpseid punaseid vereliblesid kui meestel. Üks peamine põhjus ebaküpsete punaste vereliblede esinemiseks vereringes on aneemia. Eelkõige laieneb nende rakkude osakaal aneemilistel naistel ja need ebaküpsed punased verelibled pärsivad omakorda immuunsüsteemi, muutes naised nakkustele vastuvõtlikumaks,» ütles Elahi, kes on ka naiste ja laste tervise uurimisinstituudi (WCHRI) liige Medical Xpressis. «Aneemia pärsib immuunsüsteemi.»

Lisaks leidis Elahi rühm, et naistel on pärast menstruaaltsüklit vereringes rohkem ebaküpseid punaseid vereliblesid kui enne seda. Leiud viitavad sellele, et naiste immuunsüsteem võib pärast menstruatsiooni olla vähem aktiivne ja nende nakatumise tõenäosus suureneb.

Uuring rõhutab aneemiat kui seisundit, mis võib kahjustada immuunsüsteemi ja põhjustada naiste suuremat vastuvõtlikkust nakkustele.

«Isikupärastatud meditsiini aluseks on see, et meestel ja naistel on erinev bioloogia ja immuunvastus. Sugu mõjutab immuunsüsteemi, mille tulemuseks on soospetsiifilised mõjud autoimmuun- ja nakkushaigustele, vähkkasvajatele ja isegi immuniseerimisele,» ütles Elahi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles