Teadurid tuvastasid, kuidas suhkur abistab vähirakke

PM Tervis
Copy
3D illustratsioon T-rakkude rünnakust vähirakkudele.
3D illustratsioon T-rakkude rünnakust vähirakkudele. Foto: Shutterstock

Lõuna-Dakota ülikooli keemikute meeskond avastas, kuidas vähirakud kasutavad lihtsaid suhkrujääke immuunsüsteemi eest varjumiseks. See, mida nad õppisid, aitab teadlastel välja töötada tõhusamaid vähiravimeid.

«Me kasutasime orgaanilist keemiat, et mõista, kuidas vähirakud immuunsüsteemist kõrvale hiilivad,» selgitas keemia- ja biokeemiaprofessor dr Rachel Willand-Charnley Medical Xpressis. Projekt on osa tema keemilise bioloogia uurimisprogrammist, mis kasutab bioloogiliste probleemide lahendamiseks erinevaid keemiavaldkondi. Willand-Charnley uurimistööl on rakendusi biotehnoloogias ja biomeditsiinis.

Teadurid analüüsisid käärsoole- ja kopsuvähirakkude arengut. «Rakud on sõna otseses mõttes kaunistatud suhkrujääkidega, mida tuntakse glükaanidena. Vähkidel on samuti suhkrukate,» ütles Willand Charnley. «Kuidas võimaldavad suhkrud, nagu siaalhape, vähkkasvajatel osaleda immuunsuse vältimises? Immuunsüsteem on programmeeritud tuvastama rakkude kõrvalekaldeid, sealhulgas kõrvalekaldeid suhkrukattes, ja märkima need lagunemisele.»

Artiklis keskendutakse sellele, kuidas vähkkasvajad kasutavad lihtsaid suhkrujääke, mida teadlane kirjeldas kui magusat kostüümi, tervete rakkude jäljendamiseks, vältides seeläbi immuunsüsteemi. «See uuring võimaldab teadlastel luua paremaid ravimeid, mis lõhustavad suhkruid, eemaldades sisuliselt vähirakkude suhkrurikka kostüümi,» ütles Willand-Charnley. «See avab võimalused glükaanidega seotud sihipärasemate ja tõhusamate vähiravimite jaoks.»

Tulemused avaldati Oxford Academicu teadusajakirjas Glycobiology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles