Menstruaaltsükli pikkus võib olla seotud südamehaiguste riskiga

PM Tervis
Copy
Mis võib rolli mängida südame seisukorras?
Mis võib rolli mängida südame seisukorras? Foto: Shutterstock

Kui naised lähenevad menopausile, muutub nende menstruaaltsükkel sageli pikemaks. Need muutused võivad anda vihjeid südamehaiguste tekke riski kohta, selgub Pittsburghi ülikooli teadlaste juhitud uuest uuringust.

Uuringus leiti, et naistel, kelle tsükkel pikenes kaks aastat enne viimast menstruatsiooni, olid veresoonte tervise näitajad paremad kui neil, kellel esines selle ülemineku ajal stabiilne tsükli pikkus. Koos teiste menopausiga seotud näitajatega võivad tsükli pikkuse muutused aidata arstidel prognoosida, millistel patsientidel võib olla suurem risk kardiovaskulaarsete haiguste tekkeks, ning soovitada ennetavaid strateegiaid.

«Südame-veresoonkonna haigused on naiste tapja number üks ja risk suureneb oluliselt pärast keskiga, mistõttu arvame, et menopaus võib sellele kaasa aidata,» ütles uuringu juhtivautor dr Samar El Khoudary Medical Xpressis. «Menopaus ei tule lihtsalt ühe nupuvajutusega. See on mitmeastmeline üleminek, kus naised kogevad palju muutusi, mis võivad suurendada nende südame–veresoonkonna haiguste tekke riski. Tsükli pikkuse muutus, mis on seotud hormoonide tasemega, on lihtne näitaja, mis võib öelda meile, kes on rohkem ohus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles