Kiilaspäisus ja energiatase võivad olla seoses

PM Tervis
Copy
Kiilaspäisus on seotud meessuguhormooniga.
Kiilaspäisus on seotud meessuguhormooniga. Foto: Shutterstock

Ehkki kiilaspäisusel on ka pärilik komponent, pole mõtet oma vanemaid süüdistada. «See tuleb nii ema kui ka isa poolt. Paljudel juhtudel tuleb vaadata vanaisade poole ehk mitut põlvkonda. Tihti ei näe me seda ema, isa ega naabrimehe puhul,» märkis Tartu Ülikooli kliinikumi androloog-uroloog Margus Punab saates «R2 Pulss».

Täpsemalt on seotud kiilanemine otsmiku ja pealae piirkonnast meessuguhormooniga dehüdroepiandrosteroon, mida toodetakse neerupealistes, vahendab Novaator.

«Ühtepidi selle kõrgem hulk soodustab kiilaspäisust. Teistpidi selle niiöelda retseptori suurem tundlikkus soodustab kiilaspäisust. Kiilaspäisuse kõrval on muidugi veel teine osa. Looduses tasuta lõunaid ei ole,» lisas androloog. Retseptori suurema tundlikkusega meeste tajutav energiatase on mõnevõrra kõrgem, kuid neil tuleb hakata varem oma eesnäärme tervisele tähelepanu pöörama.

«Kui me räägime mehe tüüpi kiilaspäisusest, siis saame rääkida ainult hormonaalsest ravist,» kinnitas androloog. Näiteks kasutataks sel puhul finasteriidi, millega saab leevendada ka eesnäärme healoomulist suurenemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles