Teadlane avaldab, mis aitab kaasa veres kolesterooli hulga normaliseerumisele

, Toidu– ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse teadlane
Copy
Kaarel Adamberg
Kaarel Adamberg Foto: TTÜ

Meie seedetrakt on kõhubakteritele ideaalne elukeskkond ning inimese ja bakterite vahel peab toimuma mõlemale kasulik koostöö. Ei ole ühte ega kahte head või halba bakterit, vaid bakterikooslust tuleb vaadata tervikuna.

Tasakaalu hoidmiseks või taastamiseks peab toit sisaldama vajalikke toitaineid ka bakteritele, kes elavad jämesooles – bakterite kuningriigis. Kiudainetest on teada, et pektiinid aitavad kaasa vere glükoosi ja kolesterooli hulga normaliseerumisele, aga üha rohkem tuleb andmeid, et pektiinid on väga olulised ka mikrobioota mõjutamisel. Pektiinid soodustavad selliste bakterite arengut, kes toodavad jämesooles võihapet või propioonhapet, mis on vajalikud nii hormoonide (näiteks söögiisu) kui ka immuunsüsteemi reguleerimisel. Pektiinirikkad toiduained on eestlastele tuntud – õunad, ploomid, sõstrad, kapsas, porgand.

Uued suunad on toonud kiudained ka joogitööstustesse, kus lahustuvad oligosahhariidid (lühikese ahelaga kiudained) muudavad joogi magusaks. Kui joogid ei sisalda lihtsuhkruid, on need vähese kalorsusega. Lisaks sellele muudavad jämesoolebakterid oligosahhariidid inimesele kasulikeks ühenditeks.

Endiselt on toidulaual peamised kiudaineallikad täisteraviljad, kuid nendega ei maksa üle pingutada ja arvestada tuleb gluteenisisaldusega. Isegi kui inimene pole gluteenitalumatu, on gluteen seedeensüümide poolt raskesti lagundatav ja sellega rikastatud toodete liigsel tarbimisel jõuab märgatav osa gluteenist jämesoolde ning võib soodustada põletikega seostatud bakterite kasvu ja toksiliste produktide teket.

Tavalistes leibades ja sepikutes võiks valgusisaldus olla väiksem kui seitse grammi 100 grammi kohta ja kiudainesisaldus vähemalt kaheksa grammi 100 grammi kohta.

Rõõmustav on, et paljud leidsid möödunud aastal tee hapendatud köögiviljade ja haputaigna juurde. Hapendatud köögiviljad rikastavad seedetrakti mikrobiootat piimhappebakteritega ning haputaignast küpsetistest (leib, hapusepik) on mitu toitainet paremini omastatavad (antioksüdandid, valgud), fütaatide (vähendavad mikroelementide omastavust) sisaldus väiksem ja konsistents parem (ei pudise).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles