Mida silmas pidada valuvaigistite tarvitamise juures?

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Kuigi enimmüüdud käsimüügiravim apteegiriiulil on ibuprofeen, ei ole tegemist ohutu ravimiga. Valu ei peaks iseenesest kannatama, aga samas ei tohiks valuvaigisteid ka liialt kergekäeliselt võtta. Apotheka proviisor Triinu-Entsik Grünberg räägib lähemalt, mida kujutavad endast valuvaigistid ning mille alusel tuleb valida endale sobiv preparaat.

Valuvaigistite kasutamisel tuleks endale aru anda, et valuvaigistite omal käel kasutamine ei tohiks kesta pikaajaliselt. Olenevalt konkreetsest preparaadist võib olla selle ravimi maksimaalse ravikuuri pikkus kuni nädal. Valu korral, mis ulatub nädalatesse, tasub kindlasti juba nõu pidada oma perearstiga.

Samuti tuleks teadvustada, et kõik valuvaigistid ei sobi võrdselt kõigile. Seega apteeki ravimit ostma tulles, tuleks apteekrile kindlasti selgitada, kellele ravimit ostetakse, kus valutab, kaua valu on kestnud ja kas valu vastu on juba midagi tarvitatud. Samuti on sobiva valuvaigisti valikul oluline teada, kas ravimi soovijal esineb kaasuvaid haigusi ja milliseid ravimeid veel tarvitatakse. Abiks on ka info, milliseid valuvaigisteid on eelnevalt kasutatud ja kas need on aidanud? Pahandada ei tohiks ka selle peale, kui apteeker uurib, kuidas on varasemalt kasutatud valuvaigisteid manustatud? Kõigile eelnimetatud küsimustele vastamine on oluline selleks, et koostöös apteekriga oleks võimalik valida iga patsiendi eripäradest lähtuvalt kõige tõhusam ja samas ka ohutuim valuvaigisti.

Apteegiriiulilt saab abi ägeda, mõõduka või nõrga valu korral. Tänapäevase valuravi põhimõtteid järgides alustatakse valuvaigisti valikul nö. Valutrepist. Selle kohaselt kasutatakse esmajärjekorras nõrga ja keskmise tugevusega valu korral paratsetamooli ning mittesteroidseid põletikuvastaseid aineid ehk MSPVA-sid. Mittesteroidsed põletikuvastased ravimid käsimüügis on ibuprofeen, atsetüülsalitsüülhape, ketoprofeen, deksketoprofeen, naprokseen ja diklofenak.

Oluline on teada, et mittesteroidsetel põletikuvastastel ainetel (edaspidi MSPVA) põhinevad ravimid nagu näiteks atsetüülsalitsüülhape, ibuprofeen ja ketoprofeen ei sobi inimestele, kes kasutavad samaaegselt verd vedeldavaid ravimeid. Seda, kuna eelnimetatud toimeainetel põhinevate valuvaigistite koostoime tõttu suureneb verd vedeldavate ravimite toime veelgi. Samuti ei sobi MSPVA preparaate kasutada mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavanditega patsientidel.

Lisaks koostoimetele kaasuvate haiguste ja samaaegselt kasutatavate teiste ravimitega tasub endale teadvustada, et koostoime võib esineda ka valuvaigistite tarvitamise ning naha kokkupuutel päikesega. Teatud valuvaigistid nagu näiteks ketoprofeen, ibuprofeen, diklofenak ja naprokseen suurendavad naha valgustundlikkust, mille tõttu võib kokkupuutel päikesega tekkida kergemini päikesepõletus. Nii soovitatakse olukorras, kus päikese käes viibimist ei ole võimalik vältida, eelistada valuvaigistina paratsetamooli.

Võimalikult tõhusa valuvaigisti valikul on oluline mõista, kas valu võib olla tingitud põletikust. Paratsetamool on reeglina esmane valik nii nõrgema kui keskmise tugevusega valu korral. Sellel on vähem kõrvaltoimeid, kui MSPVA’del ja lisaks aitab see ka palavikku alandada. Õiges annuses on see ohutu nii rasedatele, imetatavatele emadele, lastele, eakatele, verdvedeldavaid ja kõrgvererõhuravimeid kasutavatele patsientidele, diabeetikutele kui ka mao-ning kaksteistsõrmiksoole haavandite korral. Paraku ei aita paratsetamool põletikust tingitud valu korral.

Üldine reegel on, et MSPVA’del põhinevaid ravimeid võivad kasutada nooremad ja nö terved täiskasvanud, kellel ei ole kaasuvaid haigusi.

Kõik MSPVA-d on näidustatud peavalu, lihas- ja liigesevalu, menstruatsioonivalu ning hamba- ja seljavalu korral. Milline preparaat neist valida? Alustada võiks ibuprofeenist, millel on võrreldes teiste MSPVA-dega vähem kõrvaltoimeid. Samas nii nagu inimesed on erinevad, on ka inimeste organismid ja ensüümsüsteemid erinevad - sealhulgas ravimite ainevahetus. Ehk on täiesti võimalik, et üht inimest aitab tõhusamalt üks ja teist teine valuvaigisti.

Mida meeles pidada?

  • Valuvaigisti tabletile tuleb peale juua ravimi paremaks ja kiiremaks imendumiseks klaasitäis vett;
  • Välja arvatud deksketoprofeen, mida võib võtta kuni 30 minutit enne sööki ravimi kiiremaks imendumiseks tuleb teisi MSPVA-sid võtta peale sööki, et vähendada maoärritust;
  • Annuse tõstmine üle tootja poolt ette nähtud maksimaalse lubatud piiri ei suurenda valuvaigistavat toimet, küll aga tõstab kõrvaltoimete esinemise tõenäosust. Seetõttu tuleks meeles pidada, et patsiendi infolehel välja toodud maksimaalseid lubatud annuseid ületada ei tohi;
  • Erinevate valuvaigistite omavaheline kombineerimine sama päeva jooksul ei ole soovitatav, kuna see suurendab samuti kõrvaltoimete riski;
  • Oluline on kasutada just sulle sobivaid valuvaigisteid, mitte neid, mis on soovitatud naabrinaisele või mõnele teisele pereliikmele;
  • Laste puhul tuleb kasutada spetsiaalselt lastele mõeldud valuvaigisteid.
Copy
Tagasi üles