Teadlased selgitasid välja, kuidas temperatuur ja õhuniiskus mõjutavad koroonaviiruse levikut (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus. Illustratsioon.
Koroonaviirus. Illustratsioon. Foto: Shutterstock

Barcelona globaalse tervise instituudi (ISGlobal) juhitud uus uuring annab kindlaid tõendeid selle kohta, et Covid-19 on sarnaselt gripiga hooajaline infektsioon, mis on seotud madalama õhutemperatuuri ja niiskustasemega.

Ajakirjas Nature Computational Science avaldatud tulemused toetavad ka vajadust võtta kasutusele õhuhügieeni edendavad meetmed.

Covid-19 esialgne levik Hiinas toimus madala õhuniiskuse ja madalate temperatuuride juures (vahemikus 5–11 °C).

«Küsimus, kas Covid-19 on hooajaline haigus, muutub üha kesksemaks, mõjutades tõhusate sekkumismeetmete kindlaksmääramist,» selgitab ISGlobali kliima- ja terviseprogrammi direktor ja uuringu koordinaator Xavier Rodó Medical Xpressis. Sellele vastamiseks analüüsisid Rodó ja tema meeskond kõigepealt temperatuuri ja niiskuse seost SARS-CoV-2 leviku algfaasis 162 riigis viiel kontinendil. Kiirem viiruse levik oli seotud madalamate temperatuuride ja niiskusega.

Seejärel analüüsis meeskond, kuidas seos kliima ja haigestumise vahel aja jooksul arenes ning kas see oli erinevates geograafilistes piirkondades järjepidev.

Esimesed epideemialained kahanesid temperatuuri ja niiskuse tõustes ning teine ​​laine tõusis, kui temperatuur ja niiskus langesid. See muster murti aga suvel kõigil mandritel. «Seda võib seletada mitme teguriga, sealhulgas noorte massikogunemised, turism ja kliimaseadmed,» selgitab ISGlobali teadlane ja uuringu peamine autor Alejandro Fontal.

Kliimamõjud olid kõige ilmekamad temperatuuridel vahemikus 12–18 °C ja niiskustasemetel 4–12 g/m3.

«Kokkuvõttes toetavad meie leiud, et Covid-19 on hooajaline madalama temperatuuriga leviv nakkus, mis on selles mõttes sarnane gripiga ja kergema sümptomaatikaga ringlevate koroonaviirustega,» ütleb Rodó.

Hooajalisus võib SARS-CoV-2 levikule oluliselt kaasa aidata, kuna on näidatud, et madala niiskustaseme juures väheneb aerosoolosakeste suurus ja see suurendab seega hooajaliste viiruste, näiteks gripi levikut õhus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles