Välisriiki reisimiseks peab uuendama Covidi-tõendit

BNS
Copy
Tallinna lennujaam.
Tallinna lennujaam. Foto: Tairo Lutter/Scanpix

Alates 10. juunist loodud Euroopa Liidu Covidi immuniseerimistõendid vajavad reisimiseks järk-järgult uuendamist ning vastavalt valitsuse otsusele ei saa alates 25. oktoobrist Eestis kasutada negatiivse testi tõendit.

Uus Covid-tõend tuleb luua ka lisa- või tõhustusdoosi saamise järel, kolmanda doosi tõend hakkab kehtima kohe ja kehtib 365 päeva.

Kui Covid-tõend on saadud enne 20. oktoobrit, siis peab seda uuendama enne välisriiki reisimist. Negatiivse testi tõend kehtib alates 25. oktoobrist vaid välisriiki reisides.

Välisriiki reisides tuleb kontrollida oma tõendi kehtivust, sisestades sihtriik ja kuupäev aadressil kontroll.digilugu.ee. Tõendi loomise aega saab kontrollida ka patsiendiportaalis.

Enne 20. oktoobrit Eestis loodud Covidi immuniseerimistõendid kehtivad reisimiseks alates loomisest 180 päeva. Seega hakkavad esimesed tõendid tehniliselt kehtivust kaotama alates detsembrist.

«Välisriiki reisimiseks on Euroopa Liidu Covid immuniseerimistõendil peal tehniline piirang, mis annab kehtivusajaks 180 päeva,» rääkis tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse (TEHIK) tervisetalituse juhataja Tõnis Jaagus.

Ta lisas, et tehniline kehtivusaeg on riigiti erinev. «Näiteks Norras väljastatud tõenditel on see 90, Rootsis 180 ja Tšehhis 365 päeva.»

Uuemate tõendite tehnilist kehtivusaega on TEHIK pikendanud. «Alates 21. oktoobrist loodud immuniseerimistõendid kehtivad tehniliselt kaks aastat (730 päeva), kuid kuna riigid muudavad piiranguid pidevalt, siis soovitame enne reisi luua patsiendiportaalis uus tõend. Nii nagu enne reisi tuleb ebameeldivate üllatuste vältimiseks kontrollida oma passi kehtivusaega, võiks kontrollida ka Covid-tõendi kehtivust,» ütles Jaagus.

Seoses valitsuse kehtestatud piirangutega ei saa esmaspäevast Eestis meelelahutusasutustes kasutada negatiivse testi tõendit. Piiriületusel kehtib endiselt nii läbipõdemise kui ka negatiivse testi tõend, kuid nende ajaline piirang sõltub sihtriigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles