Proviisor soovitab: mis aitab kõige paremini ägeda köha vastu?

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Köha on väga sage erinevate haiguste puhul tekkiv hingamisteede kaitserefleks, millega organism üritab väljutada hingamisteedes olevaid ärritajaid nagu näiteks lima. Kõige sagedamini esineb köha sümptomina just erinevate viirushaiguste korral ning on enamasti iseenesest mööduv. Apotheka proviisor Izabelle Adamson räägib täpsemalt, millised erinevad köhavormid meid kimbutavad ning millist abi leiab apteegist?

Äge köha kestab tavaliselt kuni kolm nädalat ning pole inimesele ohtlik, kuid võib tekitada omajagu ebamugavustunnet. Seetõttu on kiiremaks paranemiseks võimalik kasutada erinevaid köha leevendavaid vahendeid.

Külmetushaigusega kaasneva köha olemus võib olla erinev – produktiivne köha esineb koos rögaeritusega, mitteproduktiivne on kuiv ja rögaerituseta. Seetõttu tuleb ka köha leevendava preparaadi valik teha lähtuvalt köha tüübist. Sageli on köha esimestel päevadel kuiv, ärritav ning muutub paari päeva möödudes lahtisemaks.

Apteegis leiduvatest köharavimitest saab valiku teha vastavalt sobivale ravimvormile (siirupid, tabletid, lahustuvad tabletid) ning köha tüübile. Rögalahtistavad preparaadid muudavad röga vedelamaks, lisavad rögaeritust ning muudavad seetõttu röga kergemini väljaköhitavaks. Rögalahtisteid on sünteetilisi nagu ambroksool ja atsetüültsüsteiin, kuid ka looduslikke nagu altee, luuderohi ja aed-liivatee.

Kuiva köha puhul on limaskestad kuivad ning tursunud, seetõttu on olulisel kohal limaskestade niisutamine. Erinevad imemistabletid soodustavad sülje teket, rahustavad ja kaitsevad limaskesti ning tagavad pikemaaegse niisutuse. Lühiajalise ärritava köha puhul on abi just islandi käokõrva, mett ning alteed sisaldavatest siirupitest ning pastillidest.

Inhalaator sobib kogu perele

Väga heaks abimeheks on ka inhalaatorid, millega hingamisteedele auru saab teha. Inhalaatorid abistavad nii köha kui ka nohu puhul, neid saab kasutada kogu perel ning enamus võimaldavad manustada ka inhaleeritavaid ravimeid. Just väikelastel, kellel korralik köharefleks veel ei pruugi välja olla arenenud, esineb allergiaid ning kes köharavimeid kasutada ei saa, on inhalaator tõhus abiline.

Kui ärrituslik viiruslik köha on kestnud pikemaajaliselt ning rögaeritus puudub täielikult, on abi köharefleksi pärssijatest nagu okseladiin, dekstrometorfaan või kodeiin. Silmas tuleb pidada, et köhapärssijaid kasutatakse lühiajaliselt, ei tohi kasutada rögaeritusega köha puhul ega kombineerida rögalahtistitega!

Unustada ei tohi vedelike tarbimist

Olulisel kohal on mõlemat tüüpi köha korral ka vedelikutarbimine, mis vähendab röga sitkust ning soodustab limaskestade niisutust. Juua võib tavalist vett, kuid ka taimeteesid, mis sisaldavad kummelit, piparmünti või saialille. Tarvitades spetsiaalseid köhateesid tuleb veenduda, et ravimtee ning samal ajal manustatav muu köhaleevendaja oma toime ning doosidega ka kokku sobiksid.

Loodusravist on abiks veel ka hanerasvasalv ning teised eeterlikke õlisid sisaldavad külmetuspalsamid, mida rindkerele määrida saab. Sellised vahendid mõjuvad soojendavalt, pehmendavalt ning avavad hingamisteesid. Lisaks võivad köhale leevendust pakkuda soojendavad sinepiplaastrid või sinepi jalavannid. Küll aga tuleb meeles pidada, et eelnevalt mainitud vahendeid ei tohiks kasutada palavikuga, kuna need võivad põhjustada kehatemperatuuri tõusu.

Kõik ei sobi lastele!

Laste ning täiskasvanute köharavis kasutatavad vahendid ning doosid on erinevad, seega tuleb meeles pidada, et kõiki ravimeid lastel kasutada ei saa. Ka täiskasvanud peavad eri ravimeid manustades tähelepanelikud olema – sageli sisaldavad laialdaselt kasutatavad nö. gripiteed köharavimit ning esineb risk ülemanustamiseks. Sobiva ravimi valimiseks tasub kindlasti nõu pidada apteekriga.

Kauem kui kolm nädalat kestnud köha, hingamisraskuste ning kõrge palaviku või verise röga puhul tuleks pöörduda abi saamiseks perearsti poole.

Copy
Tagasi üles