Hammaste tervise kuu õpetab kuidas elada oma hammastega 100-aastaseks

PM Tervis
Copy
November on hammaste tervise kuu
November on hammaste tervise kuu Foto: Shutterstock

Novembris tähistatakse Eestis hammaste tervise kuud, mis kord aastat enne jõulu tuletab meelde, et üks kõige tähtsam asi, mida inimene oma tervise ja heaolu jaoks teha saab, on igapäevaselt oma hammaste eest hoolitseda.

Hammaste pesemine kaks korda päevas ja teiste soovituste järgimine tagab, et inimesed saaksid kaua oma hammastega elada. Tänavune hammaste tervise kuu õpetab: kuidas elada oma hammastega 100-aastaseks.

Algatuse eestvedaja dr Lauri Vahtra sõnul võtab 13. hammaste tervise kuu vastu väljakutse arstiteaduselt, mis on teinud võimalikuks elada järjest kauem tervena.

«Öeldakse, et 50 on uus 30 ning üha rohkem tuleb meil harjuda mõttega, et 60–70-aastased on ühiskonna küpsed liikmed, kes tahavad ja suudavad vajadusel liigutada ka mägesid. Me näeme neid inimesi iga päev piltidelt naeratavana vastu vaatamas ja tahame öelda, et see naeratus on võimalik ka oma hammastega,» ütleb dr Lauri Vahtra, Kliinik 32 peaarst.

Iga natukese aja tagant mõni õun või piparkook põske pista on üks hammaste kulumise ja kaariese põhjuseid.

Hammaste tervise kuu tuletab kõigile meelde, et lihtsam ja soodsam ning inimesele meeldivam on igapäevaselt oma hammaste eest hästi hoolitseda. Eestis on endiselt inimesi, kes kasutavad ühte hambaharja mitu aastat; peresid, kus ühte hambaharja kasutab mitu inimest; inimesi, kes ei pese hambaid iga päev või kes harjavad oma hambaid liiga tugevasti.

Hammaste tervise kuu soovib lükata ümber müüdi, et ei ole olemas halbu hambaid, vaid vähene teadlikkus, kuidas oma hammaste eest õigesti hoolitseda.

Praegu, kus sügis on andnud rikkaliku õunasaagi ning maiustustega seotud halloween, kadripäev, mardipäev ja jõulupühad on ukse ees, soovivad hambaarstid oma algatusega meelde tuletada: selleks, et hambaid paremini hoida, peab vältima näksimist ja söögikordade vahed olema vähemalt 3 tundi. Iga natukese aja tagant mõni õun või piparkook põske pista on üks hammaste kulumise ja kaariese põhjuseid. Ka meega tee, sidruniga vesi, piimaga kohv või klaas veini on hammaste seisukohalt toidukorra eest.

«Hammaste eest hoolitsemist tuleb alustada juba noorelt, kuid neil, kes ei ole senimaani õigeid võtteid järginud, ei ole ka täna hilja alustada,» lisab dr Lauri Vahtra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles