UURING Varajase Covid-19 nakkuse ravimisel osutus paljutõotavaks odav antidepressant (1)

PM Tervis
Copy
Tablett sõrme peal.
Tablett sõrme peal. Foto: Konstantin Sednev

Odav antidepressant vähendas Covid-19 kõrge riskiga täiskasvanute haiglaravi vajadust uuringus, millega otsiti olemasolevaid ravimeid, mida saaks kasutada koroonaviirushaiguse raviks.

Teadlased katsetasid depressiooni ja obsessiiv-kompulsiivse häire raviks kasutatavaid ravimeid, kuna teadaolevalt vähendavad need põletikku ja näisid väiksemates uuringutes paljulubavad, vahendab Medical xpress.

Nad on jaganud tulemusi USA riiklike tervishoiuinstituutidega, kes avaldavad ravijuhiseid, ja loodavad saada Maailma terviseorganisatsiooni soovitust.

«Kui WHO seda soovitab, võetakse see laialdaselt kasutusele,» ütles uuringu kaasautor dr Edward Mills McMasteri Hamiltoni ülikoolist. Ta lisas, et vaestele riikidele on see ravim kergesti kättesaadav. «Loodame, et see aitab päästa palju elusid.»

Ravim nimega fluvoksamiin maksaks 3,5 eurot. Võrdluseks, antikeharavi maksab umbes 1700 eurot. Mõned eksperdid prognoosivad, et koroonaviiruse vastu võitlemiseks kasutatakse lõpuks erinevaid ravimeetodeid.

Teadlased testisid antidepressanti ligi 1500 hiljuti koroonaviirusesse nakatunud brasiillasel, kellel oli oht raskelt haigestuda muude terviseprobleemide, näiteks diabeedi tõttu. Umbes pooled võtsid 10 päeva kodus antidepressanti, ülejäänud said platseebotablette. Neid jälgiti neli nädalat, et näha, kes satub haiglasse või vajab kiirabi abi, kui haiglad on täis.

Ravimit tarvitanud rühmas vajas haiglaravi või kiirabi 11 protsenti, platseebot võtnutest 16 protsenti.

Ajakirjas Lancet Global Health avaldatud tulemused olid veenvad, nii et uuringut jälginud sõltumatud eksperdid soovitasid selle varakult lõpetada.

Õhus on endiselt küsimus, kas väiksema terviseriskiga patsiendid võivad sellest samuti kasu saada ja kas tablette tuleks kombineerida teiste ravimeetoditega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles