Uuringus ilmnes, kui kaua püsivad Covid-19 antikehad

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad
Koroonaviirus ja antikehad Foto: Shutterstock

Ajakirjas Nature Microbiology avaldatud teadustöös uuriti antikehi 38 St Thomase haigla patsiendil ja tervishoiutöötajal, kes nakatusid Covid-19 esimese laine ajal enne vaktsineerimise võimalust.

Vaatamata esialgsele antikehade taseme langusele vahetult pärast nakatumist, näitasid tulemused, et enamikul inimestel (18/19 patsiendist) säilis tuvastatav antikehade tase 10 kuud pärast nakatumist.

Antikehad aitavad võidelda Covid-19 vastu, seondudes SARS-CoV-2 viirusega, takistades sel rakkude nakatamist. Tulemused näitavad, kui kaua püsivad antikehad kehas, et võidelda tulevaste infektsioonidega.

Teadurid testisid ka, kuidas algse SARS-CoV-2 tüve vastu võitlemiseks loodud antikehad reageerivad teistele variantidele. Nad uurisid antikehade vastupanuvõimet Alfa, Beeta ja Delta tüvele, vahendab Londoni ülikooli kuninglik kolledž.

Kuigi spetsiifilise SARS-CoV-2 tüve antikehad suutsid tekitada tugeva vastuse oma päritolutüvest tekkivale infektsioonile, näitasid tulemused, et antikehad olid erinevate variantide vastu võitlemisel mõnevõrra vähem tõhusad.

Antikehad seonduvad SARS-CoV-2 viiruse piikvalguga ja vaktsiinid jäljendavad seda valku, et luua immuunvastus SARS-CoV-2le.

Dr Liane Dupont ütles, et uuring annab ainulaadse ülevaate erinevate SARS-CoV-2 variantide poolt esile kutsutud ristneutraliseerivast antikehavastusest.

Tulemused viitavad aga sellele, et Alfa, Beeta ja Delta piikvalgus on erinevusi. See tähendab, et ühe nende tüvede ümber loodud vaktsiin võib olla teiste variantide vastu vähem tõhus.

Tulemused näitavad teadlase sõnul aga ka seda, et praegused algse SARS-CoV-2 tüve ümber loodud vaktsiinid pakuvad parimat kaitset kõigi variantide vastu ja neid tuleks kasutada vaktsineerimisprogrammides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles