Uuringus sai selgeks oluline neeruhaiguste põhjus

PM Tervis
Copy
Neeruhaigused kuuluvad maailmas peamiste surmapõhjuste hulka. Pilt on illustratiivne.
Neeruhaigused kuuluvad maailmas peamiste surmapõhjuste hulka. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Maailma suurim temperatuurimuutuste ja neeruhaiguste mõju uuring näitab, et 7,4 protsenti kõigist neeruhaiguse rasketest juhtudest on tingitud temperatuuri tõusust. Brasiilias, millele uuring keskendus, tähendas see aastatel 2000–2015 enam kui 202 000 neeruhaiguse juhtumit.

Uuringus määrati esmakordselt õhutemperatuuriga seotud neeruhaiguste risk ja sellega seotud haiglaravi vajadus, kasutades igapäevaseid haiglaravi andmeid 1816 Brasiilia linnast.

2017. aastal kuulutati teadusajakirja The Lancet artiklis neeruhaigused ülemaailmseks rahvatervise probleemiks, hinnates, et peaaegu 2,6 miljonit surmajuhtumit oli tol aastal tingitud neerufunktsiooni kahjustusest. Oluline on märkida, et neeruhaigustest põhjustatud surmajuhtumite esinemissagedus oli kümne aasta tagusega võrreldes tõusnud 26,6 protsenti. Kasv, mida see uuring näitas, võis olla osaliselt põhjustatud kliimamuutustest.

Uuringus vaadeldi kokku 2 726 886 uuringuperioodi jooksul neeruhaiguste tõttu haiglaravile registreeritut. ProfessorYuming Guo sõnul suurendab ööpäevase keskmise temperatuuri iga ühekraadine tõus ka ligi ühe protsendi võrra neeruhaiguste riski, millest on enam mõjutatud naised, alla nelja-aastased lapsed ja üle 80-aastased.

Temperatuuri ja neeruhaiguste vahelised seosed olid suurimad äärmuslike temperatuuridega päevadel, kuid püsisid 1–2 päeva.

«Globaalse soojenemise kontekstis tuleks kuumaga seotud haiglaravi vältimiseks välja töötada rohkem strateegiaid,» ütlevad teadusartikli autorid.

Uuring ilmus ajakirjas The Lancet Regional Health.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles