100-aastaselt suri psühhiaater, keda peeti kognitiivse käitumisteraapia isaks

PM Tervis
Copy
Ameerika psühhiaater Aaron T. Beck.
Ameerika psühhiaater Aaron T. Beck. Foto: The Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy

Ameerika psühhiaater Aaron T. Beck, keda peeti kognitiivse teraapia isaks, suri esmaspäeval oma kodus Philadelphias, kirjutab Medical Xpress

«Minu isa pühendas oma elu ravimeetodite väljatöötamisele ja testimisele, et parandada lugematute inimeste elusid kogu maailmas, kes seisavad silmitsi vaimse tervise probleemidega,» sõnas Aaron T. Becki tütar Judith Beck. 

Vastupidiselt Sigmund Freudi väljatöötatud psühhoanalüüsile, mis rõhutas alateadvuse rolli ja julgustas patsiente oma mälestustesse süvenema, on kognitiivne teraapia seotud olevikuga. Kognitiivne teraapia suunab patsiente muutma seda, kuidas nad teatud olukordadesse suhtuvad ja tuvastama need «automaatsed mõtted», et neist üle saada.

Beck sündis juulis 1921 Providence'is, Rhode Islandil. Ta on lõpetanud Browni ülikooli ja Yale'i ülikooli ning kirjutanud või kaaskirjutanud umbes 20 raamatut.

Tema ja ta tütar Judith Beck asutasid 1994. aastal Becki Instituudi, mis on sellest ajast alates koolitanud kognitiivse käitumisteraapia alal enam kui 25 000 vaimse tervise spetsialisti 130 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles