Uuringus ilmnes, mis on peamised soovimatu kaalulanguse põhjused

PM Tervis
Copy
Kaalululangus
Kaalululangus Foto: Shutterstock

Kuigi arenenud maades on tõsiseks terviseprobleemiks ülekaalulisus, on ka patsiente, kelle kaebuseks on kehakaalu soovimatu vähenemine, kirjutatakse Eesti arstide liidu ajalehes Eesti Arst.

Hispaania Kataloonia piirkonnas tehtud uuringus vaadeldi tagasiulatuvalt aastatel 2005–2013 sealsetesse kiirdiagnostika üksustesse pöördunud 791 patsienti, kes olid eelneva 12 kuu jooksul soovimatult kaotanud enam kui viis protsenti kehakaalust ja kel polnud kindlaid kliinilisi nähte, mis selgitanuks kaalulangust, uuringute tulemusi. Vajaduse korral tehti patsientidele lisaks põhjalikule arstlikule küsitlusele ja vaatlusele vereanalüüsid, röntgen- ja ultraheliuuringud ning endoskoopilised uuringud.

Psüühikahäire osutus soovimatu kaalulanguse põhjuseks 29 protsendil uuritutest. Enamikul juhtudest diagnoositi neil patsientidel ärevus- ja depressiivsed häired, söömishäired olid kaalulanguse põhjuseks kahel protsendil selle rühma patsientidest.

Uuringute tulemusel leiti 23,4 protsendil patsientidest pahaloomuline kasvaja – rõhuval enamusel paikmega seedetraktis (40 protsendil maos, 26 protsendil jämesooles, 20 protsendil pankreases). 44,5 protsendil uuritutest leiti mingi kahjustus – pea pooltel juhtudest seedeelundite haigus, kaheksal protsendil närvisüsteemi kahjustus ja 2,3 protsendil endokriinsüsteemi häire. Muude elundisüsteemide kahjustus esines alla kahel protsendil juhtudest.

Soovimatu kaalulanguse põhjus jäi kolmel protsendil uuritud patsientidest ebaselgeks.

Uuring ilmus ajakirjas PLOS ONE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles