UURING ⟩ Levinud aine võib leevendada viirushaiguste sümptomeid ja lühendada nende kestust

PM Tervis
Copy
Tsink on väga oluline rakutasandil erinevate protsesside jaoks. Lõhe, krevetid, punane liha, juust, spinat, seened, kakao, kõrvitsaseemned, küüslauk ja mandlid sisaldavad rohkesti tsinki.
Tsink on väga oluline rakutasandil erinevate protsesside jaoks. Lõhe, krevetid, punane liha, juust, spinat, seened, kakao, kõrvitsaseemned, küüslauk ja mandlid sisaldavad rohkesti tsinki. Foto: Shutterstock

Tsink võib aidata ära hoida hingamisteede infektsioonide sümptomeid, nagu köha, kinnine nina ja kurguvalu, ning lühendada haiguse kestust, viitab ajakirjas BMJ Open avaldatud olemasolevate tõendite koondanalüüs.

Nende leidude aluseks olevate tõendite kvaliteet on aga varieeruv ja pole selge, milline võiks olla lisandi optimaalne koostis või annus, ütlevad teadlased.

Hingamisteede infektsioonide hulka kuuluvad külmetushaigused, gripp, sinusiit, kopsupõletik ja Covid-19. Enamik nakkusi taandub iseenesest, kuid mitte kõik.

Tsingil on võtmeroll immuunsuses, põletike ja koekahjustuste korral, vererõhu korrigeerimises ja kudede reaktsioonis hapnikupuudusele.

Seetõttu on ühend tekitanud märkimisväärset huvi Covid-19 nakkuse võimaliku ennetamise ja ravi kontekstis.

Vastuseks üleskutsetele tõendite kiireks hindamiseks, koondasid teadlased olemasolevad uuringud tsingi kohta.

Ülevaade hõlmab 28 kliinilist uuringut, milles osales 5446 täiskasvanut ja mis avaldati kuni 2020. aasta augustini 17 Inglise ja Hiina uuringute andmebaasis. Üheski uuringus ei käsitletud tsingi kasutamist Covid-19 ennetamiseks või raviks.

Kõige sagedamini kasutatavad tsingipreparaadid olid pastillid, millele järgnesid ninaspreid ja tsinkatsetaati või glükonaatsoolasid sisaldavad geelid. Annused varieerusid suuresti, olenevalt ravimvormist ja sellest, kas tsinki kasutati ennetamiseks või ravis.

25 uuringu tulemuste koondanalüüs näitas, et võrreldes näiva ravi ehk platseeboga hoidsid tsingipastillid või ninasprei ära viis hingamisteede infektsiooni 100 inimese kohta kuus.

Mõju oli kõige tugevam raskemate sümptomite, näiteks palaviku ja gripitaoliste haiguste tekke riski vähendamisel. Kuid see järeldus põhineb ainult kolmel uuringul.

Keskmiselt taandusid sümptomid kaks päeva varem, kui kasutati kas tsingispreid või keele alla võetud vedelat tsingipreparaati. Tulemusi võrreldi platseeboga.

Esimesel haigusnädalal oli keele alla manustatavat tsinki või ninaspreid kasutanud osalejatel peaaegu kaks korda suurem tõenäosus paraneda kui platseebot kasutanutel. 19 täiskasvanul 100st olid sümptomid tõenäoliselt ka nädal hiljem, kui nad tsinki ei kasutanud.

Tsinki seostati sümptomite raskuse kliiniliselt olulise vähenemisega kolmandal päeval.

Kõrvaltoimed, sealhulgas iiveldus ja suu/nina ärritus, olid tsinki kasutavatel inimestel umbes 40 protsenti tõenäolisemad, kuid neid jälginud 25 uuringus ei teatatud tõsistest kõrvaltoimetest.

Keele alla manustatud tsink ei vähendanud pärast nohu põhjustava rinoviirusega nakatamist infektsiooni või külmetusnähtude tekke riski, samuti ei esinenud erinevusi haiguse kestuses nende vahel, kes kasutasid tsingi toidulisandeid ja neil, kes seda ei kasutanud.

Samuti ei olnud selge erinevate tsingipreparaatide koostiste ja annuste efektiivsus. Kaasatud uuringute kvaliteet, suurus ja läbiviimise meetod varieerusid märkimisväärselt.

Teadlased kirjutavad, et teiste käsimüügi- ja retseptiravimite marginaalne kasu, tüve spetsiifilisus ja ravimiresistentsus muudavad tsingi kättesaadavaks alternatiiviks mittespetsiifiliste hingamisteede infektsioonide võimalikuks leevendamiseks kodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles