Hiina algset koroonapuhangut kajastanud ajakirjanik on vanglas suremas (2)

Copy
Juristist ajakirjanik Zhang Zhan Wuhanis 3. mail 2020.
Juristist ajakirjanik Zhang Zhan Wuhanis 3. mail 2020. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Hiina võimude reageerimist algsele Wuhani koroonapuhangule kajastanud ajakirjanik, kes selle eest vangistati, on näljastreigi tõttu suremas, teatas tema perekond.

38-aastane endine advokaat Zhang Zhan sõitis 2020. aasta veebruaris Wuhani, et kajastada kaost pandeemia keskmes. Ta seadis oma nutitelefoni videoklippides kahtluse alla võimude reageeringu.

Zhang võeti kinni 2020. aasta mais ning mõisteti detsembris neljaks aastaks vangi «probleemide provotseerimise eest».

Ta on kaalus rängalt alla võtnud ja «ei pruugi enam kaua elada», kirjutas tema vend Zhang Ju eelmisel nädalal Twitteri kontol ja asjaga kursis olevad inimesed kinnitasid seda.

Zhang peab näljastreiki ja teda toidetakse sunniviisiliselt.

Zhang Ju postitus vallandas uued üleskutsed tema õe vabastamiseks ning inimõigusorganisatsioon Amnesty International kutsus neljapäeval Hiina valitsust Zhang Zhan kohe vabastama, et «ta saaks lõpetada näljastreigi ja saada kohast ravi, mida ta hädasti vajab».

«Ta ainult täitis oma kohust ajakirjanikuna ja teda poleks tohtinud kunagi kinni võtta, veel vähem saada nelja-aastast vangistust,» ütles ühenduse Piirideta Ajakirjanikud (RSF) Ida-Aasia büroo juhataja Cedric Alviani.

Lisaks Zhangile võeti Wuhani olukorra kajastamise eest kinni veel kolm ajakirjanikku – Chen Qiushi, Fang Bin ja Li Zehua.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles