See toit hoiab taibu teravana ja aitab ennetada dementsust (1)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Uued uuringud näitavad, et kala tarbimine isegi mõõdukas koguses aitab ära hoida veresoontehaigusi, mis võivad põhjustada dementsust. 

Nii varasemad kui ka uued uuringud Prantsusmaal, USAs ja teistes riikides teatasid kalasöömise kaitsvast seosest kognitiivsete funktsioonide languse eest, kirjutab MSN News. Lisaks vähendas kala söömine ohtu dementsuse tekkeks.

Uuringu juhtiv autor Aline Thomas rääkis, et tervetel 65-aastastel ja vanematel inimestel võib kaks või enam portsjonit kala nädalas kaitsta aju veresoonte kahjustuse eest.

Siiski täheldasid uurijad, et kaitsev toime esines ainult alla 75-aastaste seas.

Uuringus osalejatelt uuriti, millised on nende toitumisharjumused ehk kui palju nad nädalas kala tarbivad. Keskmiselt tarbiti kala umbes kaks korda nädalas. Tulemused näitasid, et neil, kes tarbisid kala neli korda nädalas, esines vaskulaarseid haigusi vaid 18 protsendi seas.

Seevastu peaaegu kolmandikul kala mittesööjatest olid 65. eluaastaks välja kujunenud veresoonkonnahaiguste peamised tunnused.

Uuringus osales ligi 1600 inimest, keskmine vanus 72.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles