UURING Kohvi joomine mõjutab neerude tervist (1)

PM Tervis
Copy
Kohvitass. FOTO: Liis Treimann
Kohvitass. FOTO: Liis Treimann Foto: Liis Treimann

​Toidud ja joogid võivad avaldada olulist mõju neerude tervisele, kuid võimalikud bioloogilised mehhanismid on sageli ebaselged. Uutes uuringutes tuvastati veres mitu metaboliiti ehk ainevahetuse tagajärjel tekkinud ainet, mille taset kohvi tarbimine muudab ja mis võivad mõjutada kroonilise neeruhaiguse tekkeriski.

Johns Hopkins Bloombergi rahvatervise koolis vaadeldi ateroskleroosiriski uuringus 3811 osaleja 372 vere metaboliiti ja leiti, et 41 metaboliiti on seotud kohvi tarbimisega. Kui meeskond analüüsis neid metaboliite veel 1043 täiskasvanul pikaajalises uuringus, oli 41 metaboliidist 20 ka selles rühmas seotud kohvi tarbimisega, vahendab Ameerika nefroloogiaühing.

Kohviga seotud kolme metaboliidi kõrgemat taset seostati märkimisväärselt suurema riskiga kroonilise neeruhaiguse tekkeks: glükohenodeoksükolaat, O-metüülkatehhoolsulfaat ja 3-metüülkatehhoolsulfaat.

Glükothenodeoksükolaat, lipiid, mis osaleb sapihappe ainevahetuses, võib kaasa aidata kohvi tarbimise potentsiaalselt kasulikule mõjule neerude tervisele. O-metüülkatehhoolsulfaat ja 3-metüülkatehhoolsulfaat, mis osalevad säilitusaine bensoaadi ainevahetuses, võivad omada neerudele kahjulikku mõju.

«Suur hulk teaduslikke tõendeid on näidanud, et mõõdukas koguses kohvi tarbimine on kooskõlas tervisliku toitumisega. Suutsime tuvastada ühe metaboliidi, mis seda teooriat toetab,» ütles dr Casey Rebholz. «Kohviga seostati veel kaks metaboliiti, mis olid üllataval kombel seotud suurema kroonilise neeruhaiguse riskiga. Neid ühendeid seostati ka sigarettide suitsetamisega, mis võib osaliselt selgitada, miks need ühendid olid seotud suurema neeruhaiguse riskiga.»

Uuring avaldati Ameerika nefroloogiaühingu ajakirjas. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles