Slovakkia karmistas viirusepiiranguid

Copy
Vaktsineerimine. 
Vaktsineerimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Slovakkia laiendas esmaspäeval nakkuste järsu tõusu tõttu viirusepiiranguid, pooled hotellidest, baaridest ja restoranidest suletakse.

Valitsus peaks arutama peatselt viirusemeetmete karmistamist ning riigi tervishoiuminister ühines koroonapatsiente ravivate haiglatöötajatega ja kutsus slovakke üles end vaktsineerima.

«Vaid vaktsineerimine suudab meid pandeemiast läbi tuua,» ütles tervishoiuminister Vladimír Lengvarský.

Meetmed puudutavad riigi 79 maakonnast 36 ning nakkuse leviku kiirust näitab see, et kolm nädalat tagasi kehtisid meetmed vaid viies maakonnas ning nädal hiljem kehtestati viirusemeetmed veel viies maakonnas.

Lisaks hotellide, baaride ja restoranide sulgemisele võivad inimesed toitu vaid kaasa osta. Suletud on ka spordisaalid ja veekeskused.

Avalikes kohtades võib koguneda kuni 100 täielikult vaktsineeritud inimest ning maski tuleb kanda nii toas kui õues.

5,5 miljoni elanikuga Slovakkia on üks enim viirusest räsitud riike Euroopas. Pandeemia algusest saadik on riigis positiivse koroonaproovi andnud 457 431 inimest ning viirus on nõudnud 12 917 elu.

Möödunud nädalal registreeriti rekordilised ööpäevased nakatumiste arvud, neljapäeval andis positiivse viiruseproovi 6805 inimest.

Valitsuse nõuandev tervishoiuekspertide kogu pani ette uute piirangute kehtestamise, nagu vaktsineerimata inimeste liikumise piiramise, ennetamaks võimalikku tervishoiusüsteemi kokkukukkumist.

Kaheksakümmend protsenti Slovakkias praegu haiglaravi vajavatest inimestest on kas osaliselt vaktsineeritud, või üldse mitte. Paljud haiglad tegelevad ainult koroonapatsientide raviga.

Slovakkia on vaktsineeritute osakaalult EL-is üks tagumisi, täielikult on poogitud alla poole riigi elanikest, ehk 2,41 miljonit slovakki.

«Vaktsineerimisega oleks saanud ennetada suuremat osa surmajuhtumitest,» tõdeti 1300 tervishoiutöötaja ja tervishoiuministri allkirjastatud petitsioonis. «Kartes, et hullem seisab veel ees, palume teil end vaktsineerida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles