Uuringus tuvastati kaks ühendit, mis aitavad parandada südamehaigete tervist

PM Tervis
Copy
Füüsiline aktiivsus tagab samuti parema ajutervise.
Füüsiline aktiivsus tagab samuti parema ajutervise. Foto: Shutterstock

Kaks kalaõlis leiduvat oomega-3 rasvhapet võivad aidata parandada ajufunktsiooni vanematel täiskasvanutel, kellel on teatud tüüpi südamehaigus, mis tõstab funktsionaalse vaimse võimekuse halvenemise tõenäosust.

Uues uuringus leiti, et dokosaheksaeenhape (DHA) ja eikosapentaeenhape (EPA), mida manustati kombineeritud toidulisandina, parandasid kognitiivset ehk funktsionaalset vaimset võimekust vanematel täiskasvanutel, kellel on koronaararterite haigus, vahendab Medical Xpress. See on tavaline südamehaigus, mis tekib siis, kui arterid ummistuvad ja normaalne verevool on takistunud. Uuringud on näidanud, et koronaarhaigusega inimestel on 45 protsenti suurem risk kognitiivsete funktsioonide languseks.

Ajufunktsiooni paranemine ilmnes siis, kui mõlemat tüüpi oomega-3-rasvhapete tase veres oli kõrge. DHA tase prognoosis kognitiivse võimekuse paranemist rohkem kui EPA, mis viitab sellele, et ühte tüüpi oomega-3-rasvhapete olemasolu oli olulisem kui teise.

«Uuring näitas, et EPA lisab täiendavat kasu, kui DHA tase on juba kõrge,» ütles dr Francine Welty, Bostoni Harvardi meditsiinikooli meditsiinidotsent. «Kuid ainuüksi EPA tasemel ei olnud kognitiivset paranemist soodustavat võimet.»

Tulemusi tutvustatakse järgmisel nädalal ka Ameerika südameassotsiatsiooni konverentsil.

Uuringus osales 291 inimest, kes olid keskmiselt 63-aastased.

Uuringus kasutatud oomega-3-rasvhapete sama taset ei ole võimalik saada ainult dieedi kaudu, ütles Penny Kris-Etherton, Evan Pughi ülikooli toitumisteaduste professor.

«3,36 grammi päevas on raske saada ainult kala süües,» ütles Kris-Etherton, kes uues uuringus ei osalenud.

«Sa peaksid iga päev sööma palju rasvast kala. Üks portsjon rasvast kala, mis on näiteks 100 grammi lõhet, sisaldab umbes 2,2–2,3 grammi oomega-3-rasvhappeid. Et saada 3,36 grammi ühe päev kohta, tähendab, et peaksite iga päev sööma umbes 1,5 portsjonit rasvast kala. Kui sööte kaks kalatoidukorda nädalas, sealhulgas rasvane kala ja lahjad mereannid, näiteks krevetid, saate päevas ainult umbes 0,25 grammi ja enamik ei söö isegi nii palju.»

Oomega-3-rasvhappeid on kõige rohkem rasvastes kalades, nagu lõhe, sardiinid, makrell, heeringas, järveforell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles