USA kohus tühistas ravimitootjale J&J määratud hiigeltrahvi (1)

Copy
Kohtuniku sõnul põhjustas firma turundus retsepti alusel väljastatavate valuvaigistite propageerimisel kahjulikke mõjutusi.
Kohtuniku sõnul põhjustas firma turundus retsepti alusel väljastatavate valuvaigistite propageerimisel kahjulikke mõjutusi. Foto: Shutterstock

USA Oklahoma osariigi kõrgem kohus tühistas ajaloolise otsuse, millega määrati ravimihiiule Johnson & Johnson 465 miljoni dollari suurune trahv seoses tema rolliga opioidikriisis.

Kohtunik määras 2019. aastal kompaniile rahalise kohustuse opioidikriisi vastases programmis osalemiseks. Hinnanguliselt tõi opioidikriis 20 aasta jooksul USA-s kaasa üle 500 000 surma.

Kohtuniku sõnul põhjustas firma turundus retsepti alusel väljastatavate valuvaigistite propageerimisel kahjulikke mõjutusi. See oli esimene opiaatidega seotud tsiviilotsus ühe USA ravimifirma vastu.

Oklahoma kohus leidis apellatsioonikaebust arutades, et J&J tootmis-, turundus- ja müügipraktikate hukkamõistmisel ei olnud võimalik tugineda kahjulikke mõjutusi puudutavale seadusandlusele ja muutis otsuse ära.

J&J, nagu ka farmaatsiahiiud Purdue ja OxyContin on saanud süüdistuste osaliseks oma valuvaigistite ülemäärases propageerimises alates 1996. aastast, mis põhjustas sõltuvuskriisi ja plahvatusliku hulga üledoose.

Edasimüüjad AmerisourceBergen, Cardinal Health ja McKesson, aga ka J&J soostusid juuli lõpus maksma 26 miljardit dollarit, et lahendada tuhandeid opioidikriisiga seotud vaidlusi.

J&J teatas juunis, et on lõpetanud retsepti alusel väljastatavate opioidravimite tootmise ja müügi Ühendriikides.

Purdue kuulutas omakorda välja pankroti ja Purdue Pharma omanikeks oleval Sackleri perekonnal tuleb maksta hüvitisteks 4,5 miljardit dollarit.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles