EMA annab hinnangu uuele koroonaviiruse ravimile

Copy
Koroonaviiruse ogavalk (punane) seondumas rakku sisenemiseks ACE2 retseptoriga (sinine).
Koroonaviiruse ogavalk (punane) seondumas rakku sisenemiseks ACE2 retseptoriga (sinine). Foto: Shutterstock

Euroopa Ravimiamet (EMA) teatas neljapäeval, et hindab uut ravimit koroonapatsientidele, kes ei vaja lisahapnikku, kuid kellel on haiguse raskemate sümptomite tekke oht.

Xevudy töötati välja USA ravimifirma Vir Biotechnology Inc. ja ÜK GlaxoSmithKline'i koostöös ja see on niinimetatud monoklonaalse antikeha ravim, mis tähendab laboris toodetud viiruse antikehasid, mis aitavad nakkuse vastu võidelda.

Antikehadel põhinevad ravimid on ühed neist, mis suudavad takistada viiruse kõige rängemate nähtude teket ning on ainsad praegu olemasolevad võimalused inimeste raviks, kellel on leebed kuni mõõdukad viirusesümptomid ja kes pole veel haiglas.

EMA kinnitas, et asus läbi vaatama ravimi müügiluba ning võib esitada oma arvamuse kahe kuu jooksul, juhul kui taotlusega koos esitatud andmed on piisavad.

EMA inimravimite komisjon on esialgse ülevaatuse käigus juba uurinud Xevudyt puudutavaid andmeid, mis tulid laboratooriumist ja loomkatsete käigus ning sisaldasid ka infot ravimi kvaliteedi kohta.

Nädal tagasi soovitas EMA anda kasutusloa kahele teisele monoklonaalsetel antikehadel põhinevale ravimile. EMA teatel on mõlema puhul tõestatud haiglaravile jõudmise ja surma ohu vähenemine patsientide puhul, kellel on oht tõsiste viirusesümptomite tekkeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles